Златното петле

Златното петле на Пушкин седи на дворцовата кула и когато на хоризонта се появява вражеска армия, започва да кукурига, да пляска с крила, съобщавайки на царя за настъпващите опасности. Чуждата армия идва ту от север, ту от юг, ту от запад, ту от изток - царството е обкръжено от вражески войски и се готви за непосилна война.

Днес, отново това златно петле, седящо на върха на кулата на Кремъл, следи всички страни по света и предупреждава Русия за напасти. Русия е обкръжавана от огнен пръстен - пръстен на вражда. Например трите малки прибалтийски държави, които пушат от ненавист към Русия и са допуснали до границите на Русия танковете на НАТО? Или Украйна - русофобският плацдарм. Украинската армия, снабдена с НАТОвско оръжие, с НАТОвски съветници, е готова да си върне Донбас, да организира поход в Крим. Русия загуби Молдова и изпраща Додон в Небитието. Молдова отива в Румъния, значи в НАТО. Армения и Азербайджан, доскоро миролюбиви и дружни републики на Съветския съюз, се вплетоха в непримирима ненавист и още не са спаднали гробовете на тези, които са загинали в карабахския конфликт. Там постоянно кипи, като парче карбид, хвърлено във вода.

При границите на Таджикистан се трупат терористи, готвейки се да пресекат границата и отново да разпалят в него религиозна и братоубийствена война. А в Казахстан? Ако се сложи ухото на земята нейде близо до Оренбург, ще чуеш тайнствен ропот, раздаващ се от самите недра на казахстанското общество. Беларус е в смут, в брожение и бог знае как ще приключат походите на опозицията в Минск.

Русия е обхваната от пръстен, обхваната от огнен обръч. Армията ни е поставила своите гарнизони по целия периметър на руските граници - от Амур до Северния ледовит океан. Трудно ѝ е. Днес само тя поддържа свода на Руската държава.

А вътре в Русия? В сърцевината ѝ? Стремително пада делът ни в световния брутен продукт. Високите технологии и изкуственият интелект само с крайчеца си задяват руските заводи. Управлението не става. Националните проекти, тяхната първа и втора вълна, се оказват провал. Губернаторите не умеят и не искат да управляват поверените им региони. Министерствата са безсилни пред управленческия хаос. Не виждаме руски Макнамара, който да предложи съвременна свръхгениална концепция. Къде е този проект, способен да управлява огромната, старомодна, закоравяла машина на руското народно стопанство?

Ужасна е същността на съвременния руски елит. Всичко се краде! От мъничките бюджети в малките градове и села до огромните пари, които се насочват в могъщите корпорации, такива като Роскосмос.

Кражбата и корупцията са двете страшни черни врани, които кълват очите на Русия. Третата врана с окървавен клюн са руските олигарси, които оголват руските кости, превръщайки Родината в оглозган скелет.

Изтощена от коронавируса, страдаща от огромен, раздуващ се вътре либерален тумор, който чака с нетърпение краха на Руската държава, моята страна чака времената, когато трябва да се появи идеологията на спасението, идеологията на отбраната, идеологията на националното възраждане, идеологията на Победата, устремена към бъдещето. Това е идеологията на Руската мечта, която ще даде душа на военните, социалните и политическите технологии и ще превърне Русия в могъщ субект сред съвременните цивилизации, ще вдъхнови гражданите на Русия за велики дела, с които ще бъде спасена нашата Родина.

 

Александър Проханов   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа