Световният БВП ще се свие с 4,3%

Световният БВП ще се свие с 4,3%
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.11.2020
  • Сподели:

Компанията за застраховане на търговски вземания Атрадиус прогнозира, че световният БВП ще се свие с 4,3% през 2020 г., съобщават от компанията. Това означава, че отрицателното въздействие на COVID-19 ще е по-голямо от това на финансовата криза през 2008/2009 г.

Увеличават се рисковете пред икономиките, тъй като много страни затягат карантинните мерки, за да се справят с увеличения брой заразени, и се очаква ускоряване на несъстоятелността, подчертават от компанията.

Въпреки че икономическото въздействие на пандемията през 2020 г. е сериозно, последните резултати от проучването ни Атрадиус „Барометър на платежното поведение“ за Европа показват, че регионът е ударен от вируса, но не е победен. Пандемията обаче вкара еврозоната в рецесия и бизнесът може да се нуждае от по-голяма държавна намеса през следващата година.

Проучването е проведено по време на първата вълна от пандемията COVID-19 с фирми от 13 държави от Източна и Западна Европа.

Всяка от изследваните държави в региона отчита увеличение на закъснелите плащания и удължаване на средния срок на плащане в сравнение с нивата преди пандемията. Великобритания и Нидерландия регистрират годишно увеличение на просрочените фактури съответно с 81% и 75%. В Източна Европа средното увеличение достига 88%. Значителен дял от бизнеса отчита отрицателно въздействие върху паричния поток и приходите, особено в България и Словакия.

В отговор на икономическия спад предприятията са променили своите платежни практики, посочват още от компанията. Много фирми са въвели по-облекчени условия на плащане в опит да повишат своята конкурентоспособност и да насърчат продажбите. Значителен дял от компаниите съобщава, че предоставя отложено плащане, за да подкрепи своите клиенти с краткосрочно финансиране.

Въпреки драстичния скок на просрочените плащания и големия брой фирми, отчитащи намалена ликвидност, доверието в бизнеса е до голяма степен плаващо. При все, че много държави сега влизат във втора блокада, значителен брой фирми са оптимисти за перспективите пред тях през следващата година.

Голяма част от това показано доверие в бизнеса се дължи на държавната подкрепа. Въпреки различията в подхода и обхвата много правителства в изследваните държави въвеждат програми за подкрепа на фирмите. Продължаващата подкрепа ще бъде жизненоважна за много бизнеси през следващата година. Средната стойност на несъстоятелност вероятно ще се увеличи, като секторите, свързани с пътувания, туризъм и хотелиерство, се очаква да бъдат най-засегнати.

Пред икономиката има и много неизвестни, които зависят от еволюцията на вируса и ефикасността на всяка потенциална ваксина. Междувременно бизнесът планира да използва редица техники за кредитен мениджмънт, за да защити своя паричен поток, посочват от компанията.

Андреас Теш, главен пазарен директор на Атрадиус, казва, че се очаква световната търговия да се свие с около 15% тази година.

„Без изключение всяка анкетирана държава в Европа отчита увеличаване на просрочените плащания, което съответства на средно увеличение от две трети спрямо предпандемичните данни за целия регион. В продължение на няколко години глобалните и местните икономики ще трябва да се справят с последиците от тази криза, която вероятно ще окаже значително влияние върху корпоративната несъстоятелност“, допълва той.

Теш казва още, че бизнесът в региона реагира твърдо на предизвикателните икономически условия и стратегически защитава своите вземания от риска на несъстоятелността. Значителен дял от анкетираните заявяват, че бизнесът им е използвал застраховка на вземания по време на пандемията и възнамерява да продължи да я използва и през следващата година.

 

Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа