«Това е само началото срещу Русия»

Решението, взето от британското правителство за драстично увеличаване на военните разходи, е необходима и навременна стъпка — то не само ще ознаменува края на „епохата на нерешителността“ във въоръжените сили на страната, но и ще позволи на Лондон да се подготви да отблъсне новите заплахи от Китай и Русия, пише The Times. В същото време, според автора, едно увеличение на военния бюджет няма да е достатъчно за целта: Лондон също ще трябва да преразгледа военната си доктрина и да извърши радикални трансформации в армията.

 

"Това е само началото срещу Русия": Драстично увеличаване на военния бюджет на Великобритания

 

 

Внезапната „жажда за военни разходи“ сред британските власти и по-специално обещанието им да похарчат 16,5 милиарда британски лири през следващите четири години за високотехнологични оръжия предизвика недоумение сред мнозина, пише журналистът от The Times Едуард Лукас. Междувременно, както смята журналистът, подобна стъпка не може да се нарече ненавременна — в края на краищата, „сръчните и усъвършенствани противници като Русия и Китай“ били превърнали света в много по-опасно място, отколкото смятали предишните правителства на Обединеното кралство.

Британският генерал Ричард Барънс наскоро отбеляза, че дигиталната ера е променила не само начина на живот на хората, но и методите на водене на война и това се изразява главно във факта, че самата територия на страната, за чиято отбранителна способност едва ли се е мислило през последните тридесет години, отново се оказала в опасност: отсега нататък Русия и Китай могат да атакуват Великобритания с крилати ракети с обхват до 3000 км и точност до два метра, продължава авторът на The Times.

„Инвестирахме в осигуряване на надеждна защита на самолетоносачите, но в същото време демонтирахме напълно системите, предназначени да защитават територията на Обединеното кралство“, — цитира журналистът Барънс.

Както пише авторът, изкуството на войната се променя и в други аспекти — както беше показано в последните конфликти, дроновете, лъчевите оръжия и роботи се използват все по-често, а скъпите танкове и самолетоносачи изглеждат все по-тромави и уязвими.

Според Лукас в момента Лондон «залага» на следното: какво ще бъде бъдещето. Така че британците очакват техните европейски съюзници да поемат по-сериозни задължения по отношение на отбраната на континента, като по този начин „се отплатят” на Обединеното кралство за активна модернизация на военните му средства, обяснява журналистът.

Както пише авторът на The Times, далеч не е факт, че тези сметки ще се сбъднат — по-голямата част от европейските държави, въпреки всичките приказки за европейски въоръжени сили, нямат голям апетит за „риск и жертви“, а Великобритания остава единствената членка на НАТО в региона, която се отнася към отбраната с подобаваща сериозност.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа