Агресивните семейства на ИДИЛ

Жените и децата на ИДИЛ-овците напускат бежанския лагер в сирийската провинция Ал-Хасака. Някои от тях обаче категорично отказват да пътуват до райони, контролирани от армията на Асад. Но дори и в пренаселения лагер те нече нямат място, още повече,  че екстремистки настроените жени се държат агресивно.

 

Asharq Al-Awsat: Агресивните семейства на ИДИЛ-овци напускат бежанския лагер, но къде отиват?

 

 

Asharq Al-Awsat: Агресивните семейства на ИДИЛ-овци напускат бежанския лагер, но къде отиват?

 

Стотици сирийци напускат лагера, докато други очакват визи.

Вчера стотици сирийски бежанци и членове на семейства на бойци от терористичната организация «Ислямска държава» (забранена в Руската федерация, бележка на редактора) напуснаха лагера Ал-Хол в провинция Ал-Хасака, след като властите на Сирийския Кюрдистан им позволиха да напуснат на групи. Те обаче отказват да се върнат в районите, контролирани от сирийското правителство.

Като част от политиката на местните власти 275 семейства (500 души) напуснаха лагера. По този начин от началото на тази година броят на сирийците, напуснали тази зона, достигна 5500 души. Последната група бежанци, която напусна, е третата, откакто кюрдските власти обявиха плановете си да помогнат на желаещите да напуснат мястото миналия месец.

Според администрацията на лагера Ал-Хол в него живеят около 65 хиляди души.

Половината от тях са иракски бежанци, 20 хиляди души са сирийци. Също така в специална група са семействата на емигриралите в Сирия от чужбина, броят им се оценява на 11 хиляди души.

Според прогнозите на администрацията на лагера, още 10 000 жители ще го напуснат в рамките на новия механизъм.

Около 6000 сирийци напуснаха лагера ал-Хол на няколко вълни, често чрез посредничество от арабски племенни вождове, най-вече в Източна Сирия.

До средата на октомври 600 сирийски затворници, задържани поради връзки с Ислямска държава, бяха освободени по амнистия.

Решението на кюрдската администрация не се отнася за иракчаните, които съставляват по-голямата част от населяващите лагера, както и до хилядите чужденци, включително жени и деца с екстремистки възгледи, от около 50 държави.

След завземането на териториите на Ислямска държава през март 2019 г. кюрдските власти призоваха засегнатите страни да улеснят завръщането на екстремистите и техните семейства, които държат, или да създадат международен трибунал, който да ги подложи на съдебно преследване. Повечето държави обаче, особено европейските, не искат да репатрират своите граждани. Няколко държави, включително Франция, осиновиха определен брой деца на екстремисти, участвали във войната.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа