Който държи ваксината, ще управлява света

 

Първите ваксини срещу коронавируса ще бъдат регистрирани скоро. Някои държави отдавна са резервирали милиарди дози за себе си. Други са изправени пред зависимост от Китай или Русия, пише германското списание “Шпигел”. Според изданието светът трябва да се справи с гигантски проект - най-бързото производство и разпространение на ваксини срещу COVID-19 сред милиарди хора по света и тяхното ваксиниране - от западните мегаполиси с отлични клиники до села в труднодостъпни региони.

 

Цитиран е шефът на центъра “Карнеги” в Москва Дмитрий Тренин, който казва:

“Първият на опашката за ваксина е първият, който ще излезе от локдауна, ще отвoри училища и ресторанти и ще съживи икономиката си. Който контролира достъпа до най-добрите ваксини, ще разшири своята мощ. За някои страни пандемията предлага възможност да получат по-голямо влияние, отколкото са спечелили през ХХ век с помощта на идеологии”.

Други държави и техните граждани ще трябва да положат усилия, за да получат ваксина изобщо, допълва той.

Междувременно Русия съобщи, че нейната ваксина “Спутник V” е показала 95% ефективност при доброволци на 42-ия ден след първата инжекция. Резултатите са от втория междинен анализ на клиничните изследвания.

Създателите на препарата обявиха, че той ще струва на международните пазари по-малко от $20 за двете необходими дози.

Станете почитател на Класа