Нацистките престъпления нямат давност

Руският президент Владимир Путин призова международната общност да не поставя под съмнение заключенията на Нюрнбергския трибунал, а Русия обяви образуването на шест дела за нацистки престъпления по време на Втората световна война.

 

Newsweek/Путин: Нацистките престъпления нямат давност

 

 

В деня на 75-ата годишнина от началото на Нюрнбергския процес, по време на който 24 от най-влиятелните лидери на Третия райх бяха изправени пред съда, Путин заяви, че заключенията на Нюрнбергския трибунал са важни за „запазването на историческата истина“ за Великата отечествена война.

В петък, 20 ноември, в обръщението си към участниците в международния форум „Уроците от Нюрнберг“ Путин заяви, че Русия разсекретява архивни документи, отнасящи се до действията на нацистите в Съветския съюз и че „подобни престъпления нямат давност“.

„Заключенията от Нюрнберг са актуални и днес“, заяви Путин, споделяйки за това как новите данни са послужили като основа за решението на съда да признае масовите екзекуции на над 2500 души край село Жестяная Горка в Новгородска област като акт на геноцид.

Според Путин това е първият подобен случай в руското съдебно производство.

«Задължение на цялата световна общност е да пази решенията на Съда на народите, защото става дума за принципите, които стоят в основата на ценностите на следвоенния световен ред и нормите на международното право», каза той.

Той добави, че уроците на Нюрнбергския трибунал са важни, за да може „аргументирано да се противопоставим на умишлените изкривявания и фалшификациите на събитията от Втората световна война, особено на безсъвестните, лъжливи опити за реабилитиране и дори прославяне на нацистки престъпници и техните съучастници“.

По време на форума, на който присъстваха журналисти, историци и военни експерти, руският генерален прокурор Игор Краснов обяви образуването на шест дела за нови факти за нацистки престъпления на територията на Съветския съюз по време на Великата отечествена война.

Както Краснов сподели в интервю за Интерфакс, експертите са подбрали и разсекретили „архивни материали за престъпленията на нацистките наказателни отряди в републиките Карелия и Крим, Краснодарския край, Ленинградска, Новгородска, Псковска и Ростовска области“.

Путин внимателно съхранява паметта за ролята на Съветския съюз във Втората световна война и категорично отхвърля критиките към пакта за ненападение, който Съветският съюз подписа с Германия през 1939 г.

През декември миналата година Путин характеризира резолюция на Европейския парламент, в която се казва, че именно това споразумение е предизвикало избухването на Втората световна война, като „пълна глупост“.

През юни 2020 г. в статия, публикувана в National Interest, Путин отхвърли критиките на Запада, който обвини Съветския съюз в започването на войната. В тази статия Путин посочи Мюнхенското споразумение, подписано през 1938 г., чрез което Великобритания и Франция се опитаха да усмирят Адолф Хитлер.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа