Под натиска на САЩ Германия продължава да влошава отношенията с Русия

Под натиска на САЩ Германия продължава да влошава отношенията с Русия
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.11.2020
  • Сподели:

Германия засилва политиката си на сдържане на Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Постоянни необосновани обвинения, искания и заплахи - всичко това се превръща в рутина за германското правителство, което взема за пример действията на Вашингтон.

Тази седмица се проведе форумът на Потсдамските срещи, на който ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров изнесе реч под формата на видео съобщение.

Според министъра мащабният потенциал на руско-германските връзки остава нереализиран и непотърсен от Европа. Експертите са уверени, че настоящата тенденция е резултат от американската политика на натиск върху Германия във връзка с партньорството й с Русия.

Освен това Лавров спомена, че сътрудничеството между Москва и Брюксел се влошава по вина на Русия, както казват в медиите на европейските страни. Западните държави се стремят да си осигурят едностранни предимства за сметка на другите.

"ЕС направи много недалновиден избор в полза на логиката на последовател на лидера, в полза на архаичните геополитически игри с нулева сума, в полза на създаването на нови разделителни линии", каза руският външен министър.

Подобна зависимост и страх от американските „наказания“ постепенно води до разрушаване на съществуващата многостепенна система на руско-европейския диалог. Според Лавров евразийският континент е изправен пред липса на доверие, в резултат на което ЕС, включително Германия, ежегодно претърпява милиарди долари щети.

Официалната позиция на САЩ по отношение на най-големия руско-германски проект досега, „Северен поток 2“, е „унищожаване или забавяне на газопровода, защита на бъдещето на Украйна като енергийна транзитна държава и наказване на Русия за нейната дестабилизираща външна политика“. Въпреки факта, че Берлин трябва да се подчини на волята на Вашингтон, действията на американските политици постепенно водят до деградация на трансатлантическото сътрудничество. САЩ вече се възползват от предимствата на заплахите си срещу европейските представители. През юли тази година германският външен министър Хайко Маас обвини САЩ в нарушаване на европейския суверенитет заради санкциите срещу „Северен поток-2“. Подобен натиск от страна на Вашингтон може да предизвика много плачевни събития в еврозоната. Анализаторите твърдят, че за да се избегне негативен сценарий, ЕС трябва да се обърне към Русия и да поправи отношенията, които с времето само се влошават.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа