Китай предприема нови стъпки за увеличаване на потреблението и улесняване на туризма в Интернет Плюс

Китай ще въведе нови мерки за увеличаване на потреблението в суровинните и други ключови сектори и ще използва потенциала на селското потребление. Ще бъде осигурена по-голяма подкрепа за растежа на туризма в Интернет Плюс, за да се отговори на изискванията на хората при повишаване на потреблението. Изпълнителното заседание на Държавния съвет, председателствано от премиера Ли Кецян, взе тези решения на 18 ноември.

Данните от Министерството на търговията показват, че през 2019 г. продажбите на дребно в секторите за търговия с автомобили, домакински уреди, мебели, строителни материали и кетъринг представляват около 25% от общия брой в Китай, а продажбите на дребно в селските райони - 14,7% от общите . През октомври общите продажби на дребно се увеличиха с 4,3% на годишна база, регистрирайки положителен ръст за три последователни месеца.

"Понастоящем видимотозабавяне на икономическото развитие се крие в потреблението, тъй като основният двигател на растежа беше сериозно засегнат от COVID-19 по-рано тази година.

Той се ускорява през последните няколко месеца, но все още остават значителни трудности при възстановяването на нормалния растеж. Трябва да проучим нови акценти в потреблението, за да стимулираме вътрешното търсене “, каза премиерът Ли.

На срещата беше договорено, че стратегията за засилване на вътрешното търсене ще бъде твърдо приложена. Автомобилните продажби ще бъдат стабилизирани и разширени. Местните власти се насърчават да прецизират ограничителни мерки по отношение на закупуването на автомобили и да увеличат квотата за регистрационни табели.

Ще бъдат проведени промоционални кампании за закупуване на превозни средства в селските райони и търговски практики, свързани със замяната на употребявани автомобили за нови. 

В селските райони, където условията позволяват, жителите ще бъдат насърчавани да купуват камиони с вместимост не по-голяма от 3,5 тона и леки автомобили с двигатели не по-големи от 1,6 литра. 

Купувачите на автомобили ще бъдат субсидирани за поетапно отпадане на бензиновите автомобили с национален стандарт за емисии III или по-ниски. Изграждането на паркинги и станции за зареждане ще бъде засилено.

Регионите, където условията позволяват, се насърчават да дават субсидии за търговия със стари стоки и закупуване на интелигентни домакински уреди и екологично обзавеждане.

Доставчиците на кетъринг услуги се насърчават да диверсифицират и надграждат менютата си, да правят иновационни онлайн и офлайн бизнес модели и да подобряват стандартите за услуги. Ще бъде подкрепена пазарно ориентирана промоция на висококачествени специализирани диети.

Разширяването на потреблението в окръзите и общините трябва да стимулира потреблението в селските райони. Ще бъде засилено изграждането на бизнес и търговски обекти в окръзите и градовете и търговски обекти в селата. Местностите на поднационално ниво ще бъдат подпомагани в изграждането на цялостни центрове за обществени услуги и услуги за бита, които да отговарят на селските потребности и нуждите във всекидневния живот на фермерите.

Нарушения като производство и продажба на фалшиви или некачествени стоки ще бъдат преследвани съгласно закона, за да се гарантира, че пазарите в селските райони ще бъдат по-добре регулирани.

"Окръзите и градовете също трябва да бъдат включени при повишаване на потреблението в селските райони, тъй като те имат огромен потенциал. Потреблението от висок клас в големите градове не трябва да бъде единственият ни фокус", каза премиерът Ли. Трябва да се положат усилия за адаптиране към различните нужди на потребителите и подобряване на живота на хората. "

На срещата бяха договорени и множество мерки за подпомагане на туризма Интернет плюс. Ще се продължи развитието на интелигентни съоръжения в туристическите атракции и ще се популяризират услуги като електронни карти и аудио гидове. Ще се насърчава изграждането на дигитални изложбени площадки в големите туристически обекти.

Туристическите сайтове ще бъдат насърчавани да увеличават онлайн маркетинга и да улесняват нови бизнес форми като виртуални обиколки. Ще бъдат въведени регулаторни мерки за домашен уют в Internet Plus. Традиционните офлайн услуги ще останат в сила за възрастни граждани и други специални групи.

Ще се подобри прилагането на все пак разумни регулаторни подходи и ще се разшири мониторингът на безопасността на туризма и онлайн обработката на жалби.

"Моделът на туризма в Интернет плюс ще изиграе положителна роля в катализирането на потреблението. Практиките, доказани като ефективни, трябва да бъдат обобщени и популяризирани", каза премиерът Ли. „Прилагането на все пак разумно регулиране трябва да бъде подобрено и измамите трябва да бъдат възпрепятствани.“

 

 

Джан Юе   Превод: ЕС

Станете почитател на Класа