Euronews: ЕС е заплашен от дълбока рецесия — не успяха да деблокират фонда за възстановяване

Лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят за мерките за преодоляване на последиците от пандемията, тъй като Унгария и Полша блокираха общия бюджет и фонда за възстановяване. Поради разногласия относно обвързването на финансирането с върховенството на правото, все още никой няма да може да получи финансова помощ и това заплашва ЕС с навлизане в дълбока рецесия, предупреждава Euronews. Ето защо европейските лидери ще се опитат да намерят компромис отново възможно най-скоро.

 

 

В четвъртък срещата на върха на ЕС се проведе чрез видео връзка. Лидерите щяха да обсъдят мерки срещу разпространението на коронавируса и премахването на последствията от него, които изискват много пари.

Но Унгария и Полша наложиха ефективно вето върху процеса на приемане на бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията. Те са недоволни от факта, че плащанията от тях са обвързани със спазването на принципите на правовата държава от страните членки. Позицията на Унгария беше изразена от евродепутата от управляващата партия Фидес.

БАЛАШ ХИГВЕИ, евродепутат от Унгария: През юли на заседание на Европейския съвет беше сключено споразумение между държавните и правителствените ръководители. Това беше добра сделка за Европа, за подпомагане на европейската икономика, нуждаещите се хора, страдащи в разгара на тази епидемия. Ясно беше посочено, че финансовите интереси на Европейския съюз трябва да бъдат запазени и защитени и никой не оспорва това. Но след това те започнаха да говорят за „върховенството на правото“, което не е ясно определено. Това е идеологическо, субективно понятиеС него злоупотребяват от едната страна на политическата арена. То не трябва да бъде свързано с каквото и да е функциониране на Европейския съюз.

Но опозиционният депутат твърди, че не всички в Унгария споделят тази гледна точка.

КАТАЛИН ЧЕА, евродепутат от Унгария: Много е важно да заявим, че над 70 процента от унгарците подкрепят върховенството на правото като условие за получаване на финансиране. Унгарските предприятия и общини се нуждаят от пари от реставрационния фонд и седемгодишния бюджет. Опозицията се опитва да обясни на целия свят, че премиерът Виктор Орбан не е Унгария! У нас тази идея за обвързване се подкрепя. Ние, унгарците, не искаме да блокираме бюджета.

Независим професор по право от Париж смята настоящия момент за повратен за Европейския съюз, когато останалите столици трябва да се противопоставят на Будапеща и Варшава.

АЛБЕРТО АЛЕМАНО, професор по право: Ако искате да бъдете член на Европейския съюз, трябва да зачитате върховенството на правото! Това означава, че имате нужда от независима съдебна система, имате нужда от средства за масова информация, които да са абсолютно свободни да казват какво искат. Но отдавна се случват нарушения на тези принципи, които имат системен характер. Очевидно държави като Полша и Унгария, които получават европейски средства и не зачитат върховенството на правото, вече не могат да бъдат членове на Европейския съюз.

Малцина очакваха, че на тази среща на върха всички ще могат да се съгласят. Малцина вярваха, че поради загуба на пари страните членки ще се държат според общите правила и ще споделят ценностите на съюза. Но поради разногласията, така необходимите пари може да не бъдат получени от никого - и ЕС ще влезе в дълбока рецесия. Следователно лидерите отново ще се опитат да намерят компромис и то възможно най-скоро.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа