Украйна в ролята на правозащитник

Украйна в ролята на правозащитник
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.11.2020
  • Сподели:

Киев удържа още една епохална победа. Ето как украинският външен министър Дмитро Кулеба оцени приемането от третия комитет на ООН по социални и хуманитарни въпроси на "усилената" резолюция относно нарушаването на правата на човека в Крим.

„Одобрението му през декември ще засили допълнително натиска върху Руската федерация, така че държавата-окупатор да се придържа към международните си задължения, по-специално международното хуманитарно право“, написа той на страницата си в Twitter.

Проектът е подготвен от Украйна, съавтори са Грузия, Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Латвия, Литва, Естония и редица други държави. Както обикновено, Русия е обвинена в такива ужасни престъпления като „анексиране“ на полуострова, „временна окупация“, „провеждане на незаконни предизборни кампании и гласуване“, „налагане на руско гражданство“, „потискане на националната идентичност“, „промяна на демографската ситуация“.

Това е петата подобна резолюция. Те се подпечатват ежегодно от 2016 г., без обаче да оказват реално въздействие върху състоянието на нещата в Крим. Документите, одобрени от комитетите, не са задължителни - такива са само решенията на Съвета за сигурност на ООН. Тоест,по същество това е някакъв израз на недоволство, основан на фалшивите стереотипи, пропагандирани от Украйна, и нищо повече.

Проблемът е в това, че разчитайки във всичко на измислиците на украинската страна, Западът подкопава авторитета на такава организация като ООН. Това заяви, коментирайки решението на третата комисия, ръководителят на Крим Сергей Аксьонов. Той нарече приемането на резолюцията „срамна история“ и посочи изкуствеността на тази стъпка. Според него той свидетелства за „катастрофалната деградация на западната политика, която всъщност се е свела до пропаганда, театрални жестове и опити за изнудване на суверенни държави и народи“.

Освен това Аксьонов за пореден път покани представители на страните, подкрепили украинския проект, да посетят полуострова и да разговарят с жителите му, за да разберат ситуацията, която те оценяват изключително от собственото си прекрасно, но далечно разстояние.

Това също е история, която се повтаря всяка година. Руските политици и парламентаристи редовно призовават Запада да сформира комисия, която да посети полуострова и да проучи всички факти и обстоятелства на място, за да формират собствено мнение за случващото се.

Досега тези призиви не са получили отговор. Политици от Германия и Франция идват в Крим на частни основания, те имат възможност да общуват с местното население без никакви ограничения, но техните показания, че Крим е свободен от потисничеството, което се вменява на Русия по политически причини, не се вземат предвид.

Междувременно, ако говорим за реално нарушаване на правата на жителите на Крим, тогава, дори и от повърхностен, „птичи“ поглед към реалното състояние на нещата, показва, че истинският виновник е Украйна.

Водната, енергийната и продоволствената блокада на полуострова от Украйна е истинското престъпление, целящо да попречи на кримчаните да задоволят основните си жизнени нужди.

Ако Русия не беше предоставила навременна помощ на полуострова, тогава съществуването в условията на недостиг на вода, електричество и храна би станало абсолютно непоносимо.

Това, естествено, би довело до масивен отток на населението. Обезлюденият Крим всъщност е целта, която Киев преследваше чрез въвеждане на блокадата. Ръководителят на Комитета на Държавния съвет на РК по народната дипломация и междуетнически отношения Юрий Гемпел нарече тези действия геноцид срещу населението на полуострова.

Той също така отбеляза, че броят на страните, подкрепящи украинските проекторезолюции, намалява. Миналата година подобен документ беше подкрепен от 67 държави, в тази 63 - имаше 85 въздържали се срещу 82, съответно.

Като цяло факта, че именно Украйна се застъпва за спазването на правата на човека навсякъде, изглежда най-малкото странен. Това посочи Сергей Аксьонов, който заяви, че управляващият украински режим „убива, хвърля в затворите и принуждава десетки хиляди дисиденти да емигрират“.

В заключение, още една история, повтаряща се от година на година, която също е изключително важна за разбирането на истинската същност на тази дейност за защита на „човешките права“.

Преди два дни комитетът на Общото събрание на ООН прие резолюция на Русия относно борбата срещу героизацията и прославянето на нацизма. Съдържанието на документа изглежда неоспоримо.

Той изразява загриженост във връзка с разпространението по света на различни екстремистки политически партии, движения, идеологии, както и расистки и ксенофобски групи, които пропагандират нацисткото движение, неонацизма и дейността на бивши членове на Waffen-SS, включително чрез изграждането на мемориали и паметници.

Руският проект беше подкрепен от над 100 държави. Против бяха - точно както преди година, както и преди две години - САЩ и Украйна... Толкова за смисъла на действията на „правозащитницата“ Украйна.

 

 

Андрей Бабицкий   Превод: ЕС

Станете почитател на Класа