Ердоган: „САЩ не знаят с кого се закачат“

"Турция не е племенна държава, която да бъде заплашвана ", заяви в неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган, отхвърляйки предупрежденията на Вашингтон относно придобиването и тестването на руските зенитни системи С-400.


По време на реч в град Малатия турският президент заяви, че разполагането на тази система няма да бъде прекъснато от заплахи или санкции от Запада и дори предизвика Вашингтон да въведе санкциите, планирани заради С-400.


"САЩ] не знаят с кого се закачат. Независимо от санкциите, които имате на ум, не ни карайте да чакаме, налагайте ги. Получихме вашите мерки чрез F-35, платихме си парите, а вие не ни дадохте нашите F-35. Той не ги даде. Заплаши ни. Каза: Изпратете S-400 обратно в Русия", припомни той.


"Ние не сме племенна държава. Ние сме Турция", подчерта Ердоган.


По този начин президентът отговори на последните коментари от Пентагона, разкритикувал теста в Турция на системата S-400, потвърден от Министерството на отбраната и Ердоган.


Зенитно-ракетната система S-400 Triumf е проектирана да осигурява високоефективна защита срещу въздушни удари със стратегически, крилати, тактически и други балистични ракети. Тя е в състояние да удря цели, които се движат във въздуха, включително самолети и крилати ракети, от разстояние 400 километра.


Миналата година Анкара получи две батареи от противоракетните системи С-400 и обяви, че ще ги въведе в експлоатация през април 2020 г.


Договорът с Москва предизвика дипломатическо напрежение между Анкара и нейния съюзник от НАТО Вашингтон. На отказа на Турция да отмени сделката Вашингтон отговори, като извади страната от програмата си за изтребители от пето поколение F-35 и отмени планираното снабдяване на страната.

Станете почитател на Класа