Британците масово напускат BBC, уебсайта и телефонните й линии се задръстиха

Изглежда, че толкова много хора искат да отменят лицензите си за телевизия във Великобритания, че BBC не може да се справи със ситуацията. Някои критици обаче предполагат, че телевизионният оператор умишлено пречи на процеса.


„В момента има повече обаждания от обикновено и те отнемат повече време, за да отговорим, тъй като ние работим в съответствие с правителствените насоки за Covid-19", заяви говорител на Би Би Си пред вестник „Експрес", попитан защо телефонните й линии са запушени.


BBC е основният бенефициент на британската схема за лицензиране на телевизия. Всеки, който желае да гледа или записва телевизия на живо във Великобритания, трябва да плати £ 157.50 ($ 205) годишна такса. А десетките хиляди хора, които го избягват, са изправени пред съдебно преследване и глоби всяка година - и дори може да бъдат изпратени в затвора.


Наскоро обаче телевизионният оператор се сблъска с отлив на притежатели на лицензи за плащане, отчасти защото все повече британци смятат, че BBC не изпълнява обещанието да бъде политически непристрастна, както е записано в нейната харта.


За съжаление на тези, които не могат да се откажат от лицензите си по телефона, шансовете им да го направят онлайн са еднакво разочароващи, според Defund BBC, предизборна група, която иска да реформира цялата система.


„Изглежда, че BBC умишлено пречи на хората да отменят лицензите си за телевизия, като ги прехвърля напред-назад между уебсайта и телефонния център, като нито един от тях в момента не функционира", заяви пред вестника директорът на кампанията Ребека Райън.


В последния си годишен доклад BBC посочва, че приходите от лицензионни такси са спаднали с пет процента поради няколко фактора, включително „малко намаляване на броя на платените лицензи". Финансовият натиск върху телевизионния оператор може да се увеличи още скоро, ако британското правителство продължи с плана си за декриминализиране на укриването на лицензионни такси, което може да направи практиката още по-широко разпространена.

Станете почитател на Класа