Белият дом отхвърли предложението на Русия за удължаване на договора START III

Белият дом отхвърли предложението на президента на Русия Владимир Путин да се удължи безусловно и за една година поне СТАРТ III, както е известен Руско-американският договор за намаляване на стратегическото въоръжение, подписан през 2010 г.


Съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън увери в изявление, публикувано от Twitter, че „предложението на Путин за удължаване на споразумението без замразяване на ядрените бойни глави е лошо начало".


Според О'Брайън Вашингтон е предложил на Москва удължаване на СТАРТ III за една година в замяна на това двете страни да ограничат всички ядрени бойни глави през този период. "Това би било победа за двете страни и ние вярвахме, че руснаците са готови да приемат това предложение, когато се срещнах с колегата си в Женева," каза той.


Съветникът на Белия дом увери, че САЩ "приемат сериозно контрола върху оръжията, който ще запази целия свят в безопасност". "Надяваме се, че Русия ще преоцени позицията си, преди да се проведе скъпа надпревара във въоръжаването," каза той.


Според Путин едногодишното удължаване на договора би позволило „смислени преговори по всички параметри" на контрола на оръжията със САЩ, като същевременно не ще позволи държавите, заинтересовани да поддържат стратегическа стабилност, да останат "без такъв основен документ."


Президентът предупреди за заплахата, оставяща целия свят без договор за нападателни стратегически оръжия. "Би било изключително тъжно, ако споразумението изцяло престане да съществува и не бъде заменено от друг основен документ от този вид", каза той.


Той също така подчерта, че „през всички предходни години Договорът функционира адекватно, изпълнявайки основната си роля на ограничаване и контрол на ядрените оръжия, както и спиране на надпреварата във въоръжаването."


Договорът за стратегическо намаляване на оръжията (СТАРТ III), единственият съществуващ договор за намаляване на оръжията между Русия и САЩ, изтича през февруари 2021 г. Пактът е подписан през 2010 г. и предвижда взаимен мониторинг на ядрените арсенали от Вашингтон и Москва.

 

През май САЩ декларираха, че искат да включат повече руски оръжия в Договора START III, като същевременно предложиха разширяването на споразумението да включва и Китай.

Станете почитател на Класа