БоДжо опъва играта за Brexit докрай, но готви сделка в последния момент

БоДжо опъва играта за Brexit докрай, но готви сделка в последния момент
  • Автор:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    18.10.2020
  • Сподели:

Премиерът Борис Джонсън се оплаква от отказа на ЕС да се съгласи на споразумение от типа на Канада и казва, че Великобритания е изправена пред Брекзит без сделка. В тази игра на „кой ще мигне пръв", може би сега Мишел Барние е убеден, че Англия ще си тръгне с празни ръце.


Без да означава каквато и да е обида под каквато и да е форма за добрите хора от Торонто, Монреал или Ванкувър, предложението, че след 45 години членство в ЕС, Обединеното кралство трябва да търси да замени тази връзка и всичко, което води до нея, с търговска сделка по канадски е, честно казано, обидно.


Стигнахме до дъното - отново - и може би този път наистина. След като обърнахме календара с една страница по-далеч от крайния срок 15 октомври, установихме, че 16 октомври отминава и все още ЕС и Великобритания не могат да се споразумеят за търговска сделка за след края на годината. Ако приемем публичните изявления, не сме по-близо до някакъв вид споразумение, отколкото към този момент миналата година.


Борис Джонсън отново се появи по телевизията, за да се оплаче, че ЕС няма да отстъпи да се отнася с нас като с Канада и ще ни каже да се подготвим за 1 януари и търговска сделка, "по-скоро като Австралия, основана на прости принципи на глобалната свободна търговия, защото иска да контролира нашата законодателна свобода и риболова ни по начин, който е напълно неприемлив за независима държава".


Главният преговарящ Мишел Барние и неговият екип от ЕС „отказаха да водят сериозни преговори през по-голямата част от последните няколко месеца". Наистина ли? Честно казано, премиер, това не е, каквото чуваме от опозиционния лагер.


Първият, който мигне, се признава за победен. Но успехът в тази стратегия зависи до голяма степен от това колко сте подготвени да загубите.


За всеки, който не е обърнал внимание, премиерът отдавна е защитник на Брекзит без сделка, така че той е имал време да практикува широко отворените си очи и да премисли точките за продажба, ако противникът му някак го изненада, като не отстъпи на неговите искания.


Той дори може да наложи натиска върху - „всичко е по тяхна вина" - като твърди, донякъде неискрено, „че по каквато и да е причина, след 45 години членство, те не са готови, освен ако не е налице фундаментална промяна в подхода, който да предложи на тази държава същите условия като Канада."

 

Борис говори за готовността на Обединеното кралство за без сделка и за постигнатия вече напредък в области като социална сигурност, авиация, ядрено сътрудничество и ... ъ-ъ-ъ, социална сигурност, авиация и ... споменахме ли ядреното сътрудничество?


Всичко е на място за сделката. Препятствията, изтъквани като непреодолими, всъщност са въпроси с незначителни последици за търговската сделка между ЕС и Обединеното кралство с много трилиони лири. Риболов? ДДС за Северна Ирландия? Това не е проблем, който да изгори къщата.


Британските медийни коментатори също послушно играят играта, помагайки да натрупат натиска върху ЕС: преговорите са в основата, не се сближава никаква позиция и ЕС започва да вярва, може би за първи път, че Борис всъщност ще дръпне щепсела на разговорите и ще си тръгне.


Остават 10 седмици до края на преходния период. Би трябвало да помислите, че министър-председателят позволява да бъдат финализирани два от преговорите, за да може финално да бъде да наведе ЕС на волята му, давайки два месеца мастилото да изсъхне при окончателна сделка и всички страни да си припишат заслугите за споразумение, както и да изглежда отстрани.


Последната част от пъзела не се отнася до риболова, субсидиите или ДДС, а е нещо много по-просто: кой сега ще мигне пръв?

Станете почитател на Класа