" Китай си запазва правото да реагира, ако САЩ се намесят в работата на Института Конфуций“

Пекин защити програмата на Института Конфуций, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази очакването, че китайските културни центрове в американските университетски кампуси ще бъдат затворени до края на тази година.


Повече от 60 американски университета са домакини на мрежи на института Конфуций чрез партньорства с филиал на китайското министерство на образованието, въпреки че напоследък броят им намалява. Пекин осигурява учители и учебници и обикновено разделя разходите с университета. Програмата предлага и уроци по китайски език за около 500 начални и средни класни стаи в северноамериканската държава.


Този петък Министерството на външните работи на Китай припомни, че Институтът Конфуций работи в САЩ въз основа на доброволни заявления от университети на принципите на взаимно уважение и полза. „Такива образователни центрове спомагат за насърчаването на културен обмен и са широко приветствани от университетите и американците", каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиян.


Говорителят обвини някои американски политици, специално Помпео, че умишлено подкопават културния и образователен обмен "чрез дискредитиране на Института Конфуций и намеса в нормалните му операции от идеологическа пристрастност и политическа целесъобразност".


В този смисъл Джао предложи тези политици „да изоставят манталитета на Студената война и да спрат да се намесват в културния обмен и между нормалните хора".


"Ако САЩ откажат да го направят, китайската страна си запазва всички права да реагира", предупреди говорителят.


В началото на септември Помпео обвини финансираните от правителството институти в Китай, че „работят за набиране на шпиони и сътрудници в американските университети. Надявам се, че всички ще затворим всички преди края на годината", каза той.


През август държавният секретар обяви, че Вашингтон е определил Института Конфуций в САЩ като чуждестранна мисия на Китайската народна република, като го е нарекъл „субект, популяризиращ глобалната пропаганда и кампания на Пекин за зло влияние в САЩ в американските кампуси и класни стаи. "

Станете почитател на Класа