Турция с първо пробно изстрелване от руската система С-400

Видео, записано край брега на Черно море, твърди, че за първи път турската армия е изстреляла ракета от руската противоракетна система С-400, предмет на спорове между Анкара и Вашингтон.


На изображенията, получени от Ройтерс в петък, тясна следа от дим, издигаща се към небето, според информационната агенция, е заснета в крайбрежния град Синоп, където турската армия е планирала тест на системата С-400.


Турското министерство на отбраната заяви пред Ройтерс, че нито ще потвърди, нито ще отрече, че тестовете са проведени. Турската медия съобщи миналата седмица, че армията планира да използва тези системи срещу въздушни цели в района на Синоп. Правителството предупреди, че между 13 и 16 октомври ще бъдат извършени „ракетни изстрели" на височина до 60 км.


Морган Ортагус, говорител на Държавния департамент на САЩ, припомни, че страната му е изразила пред най-високите нива на турското правителство, че придобиването на руски системи като С-400 е неприемливо и че активирането й ще има сериозни последици.


"Ако това се потвърди, ние ще осъдим с най-строги условия тестовото изстрелване на С-400 като несъвместимо с отговорностите на Турция като съюзник на НАТО и стратегически партньор на САЩ", каза говорителката.


Миналата година Анкара получи две батареи С-400 и обяви, че ще въведе системите в експлоатация през април 2020 г. Договорът с Москва предизвика дипломатическо напрежение между Анкара и нейния съюзник от НАТО Вашингтон. САЩ твърдят, че закупуването на руско оръжие подкопава военния алианс и лобира Турция да отмени сделката. На отказа на Анкара Вашингтон отговори, като изгони страната от своята програма за изтребители F-35 от пето поколение, като отмени планираното снабдяване за страната с тях.


Зенитно-ракетната система С-400 Триумф е проектирана да осигурява високоефективна защита срещу въздушни удари със стратегически, крилати, тактически и други балистични ракети. Тя е способна да удря цели, които се движат във въздуха, включително самолети и крилати ракети, на разстояние от 400 километра.

Станете почитател на Класа