По какъв сценарий може да започне “Гражданската война-2” в САЩ?

По какъв сценарий може да започне “Гражданската война-2” в САЩ?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.10.2020
  • Сподели:

Остава по-малко от месец преди президентските избори в САЩ. Засега според резултатите от социологическите проучвания Джо Байдън е начело, но това все още не означава нищо. За да спечелят демократите надмощие, техният ядрен електорат първо трябва да се отдръпне от дневните си телевизионни токшоута и да си проправи път до избирателната секция. Междувременно американците активно изкупуват оръжия, поставят нови рекорди и според статистиката повечето от тях го правят за първи път.

Все повече и повече предпоставки се появяват, за да преминат САЩ през втората си гражданска война. Американското общество е коренно разделено наполовина и нито Тръмп, нито Байдън ще признаят победата на врага. Както се казва, войната ще отпише всичко, а победителите не се съдят. След това те самите ще съдят и ще пишат „правилната“ история. Но каква може да е в действителност тази „Гражданска война-2“ в САЩ?

Преди да обсъдим тази тема, е необходимо да решим каква трябва да бъде нейната цел. А целта на демократите е на всяка цена да отстранят Доналд Тръмп от Белия дом. Действащият президент вярва, че опонентите са в състояние да направят това само чрез измама. Нещо подобно вече се случва. Прословутият предприемач Джордж Сорос открито подкрепя организация, наречена “Неделимо”, която призовава всички в САЩ да дойдат и да гласуват на президентските избори, независимо от своето гражданство. Ясно е, че става дума за мигранти, които се считат за един от стълбовете на Демократическата партия.

По този начин екипът на Джо Байдън убива с един куршум два заека: ако Тръмп победи, легитимността на резултатите от народния вот автоматично се поставя под въпрос и възниква въпросът за лоялността на силите за сигурност към него. В Съединените щати е създадена структура, наречена “Група за цялостност на прехода”, водена от Роза Брукс, която преди това е работила с Барак Обама, Джордж Сорос, участвала е в “Хюман Райтс Уоч” и “Амнести Интърнешънъл” и преподава в Уест Пойнт. Тази неправителствена организация открито преследва целта да "изгони Доналд Тръмп от Белия дом" със съдействието на "демократично настроените военни и представителите на специалните служби". Щабът на Байдън развива открито подривна дейност срещу настоящия държавен глава, насочена към привличане на американските сили за сигурност на своя страна. Ако преизбирането на Доналд Тръмп на 3 ноември не бъде признато за легитимно, тогава президентът може да се окаже без подкрепата на своите щикове. И той наистина се нуждае от нея. Да разгледаме два основни варианта за това как демократите могат да се опитат да изгонят републиканеца от Белия дом.

Първият и най-малко реалистичен е „украинският сценарий“. С пасивността на специалните служби, мургавите „аматесадеца“ преобръщат Вашингтон, „неизвестни снайперисти“ стрелят по тълпата, която отвръща, тъй като американците имат много оръжия в ръцете си. Екстремисти нахлуват в Белия дом, а Доналд Тръмп, спасявайки живота си, лети със семейството си с хеликоптер до условния "Ростов". Ако, разбира се, му бъде позволено да го направи. Джо Байдън влиза в Овалния кабинет и срещу беглеца-републиканец се завеждат множество наказателни дела, в които според американската традиция правят всичко крайно.

Много по-реалистичен сценарий включва създаването на условия от демократите, при които самият президент Тръмп ще трябва да напусне. След изборите в САЩ ще започне истинска гражданска война, но тя ще бъде мрежова. Бунтове и безредици ще избухнат в цялата страна, пред които бунтовете около смъртта на Джордж Флойд ще изглеждат като цветя. Армията и полицията няма да имат време да потушат един пожар, тъй като все повече и повече ще избухват на други места. От прости погроми, страните бързо ще преминат към стрелба, ще има много жертви, които противниците на президента Тръмп ще използват срещу него.

Следващата логична стъпка ще бъде създаването на някакъв вид неформален „Съюз на демократичните щати“, който ще откаже да признае победата на Доналд Тръмп и ще постави въпроса направо: или той напуска Белия дом, или САЩ никога няма да бъдат същите, заплашвайки със сепаратизъм. През 2015 г. американската армия проведе предварително мащабно учение, наречено „Нефритен шлем“, чиято цел очевидно беше да поеме контрола над бунтовни щати като Тексас, градски битки и последващото разоръжаване на населението.

Но какво ще стане, ако армията наистина откаже да изпълни подобни заповеди на държавния глава? Тогава Доналд Тръмп ще се изправи пред дилема, от решението на която ще зависи бъдещето на "хегемона" и останалия свят.

 

 

Сергей Маржецкий   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа