Неонацистка група набира бивши американски и канадски военни

Организацията за граждански права Southern Poverty Law Center (SPLC), която наблюдава групите на омразата, твърди, че е получила записи на повече от 80 часа тайни разговори в приложението за криптирани съобщения Wire между лидера на неонацистката група The Base и над 100 потенциални наемници от САЩ и Канада с военен опит.


Според записите, The Base търси опитни адепти, които да участват в обучение и подготовка за военни операции в очакване на това, което те вярват, че ще бъде неизбежния крах на обществото, от който именно искат да се възползват. Отговаря за всичко американецът Риналдо Назаро, лидер на The Base, който уж ръководил действията на групата от Санкт Петербург, Русия.


Разговорите са записвани от ноември 2018 г. и се появяват в подкаста „Без основание" на SPLC, който получил материала от поверителен източник, потвърди автентичността му с помощта на експерти и заявява, че изглежда не е редактиран. NBC News е прослушал голяма част от аудиото, но не е могъл независимо да провери самоличността на събеседниците или техните изявления.


Двадесет процента от потенциалните наемници, представени в записите, казват, че са били военнослужещи в армията в някакво качество, каза производителят на документални филми Джамила Паксима, водеща на подкаста. 80% от записите говорят за огнестрелни оръжия и колапса на САЩ.


"Нашата мисия е много, много проста. Това е обучение и работа в мрежа, подготовка за колапс. Искаме да бъдем в позиция, в която да сме подготвени и готови да се възползваме от какъвто и да е хаос, или вакуум на властта. Искаме да се опитаме да запълним този вакуум на властта и да се възползваме от хаоса ", се казва в един от записите.

Станете почитател на Класа