Генерал Салвадор Сиенфуегос, бивш министър на отбраната на Мексико, е арестуван в САЩ

Генерал Салвадор Сиенфуегос, бивш министър на отбраната на Мексико, е арестуван в САЩ
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    17.10.2020
  • Сподели:

Министърът на външните отношения на Мексико Марсело Ебрард съобщи в четвъртък, че генерал Салвадор Сиенфуегос Зепеда, бивш министър на националната отбрана на латиноамериканската държава, е арестуван в САЩ.


Съобщението беше направено чрез Twitter, където беше добавено, че бившият член на правителството на Енрике Пеня Нието е арестуван на летището в Лос Анджелис, Калифорния. Освен това Ебрард добави, че за факта е уведомен от посланика на САЩ в Мексико Кристофър Ландау.


"Консулът в Лос Анджелис ще ме информира за обвиненията през следващите няколко часа. Ще предложим консулската помощ, на която той има право. Ще ви държа информирани", написа мексиканският външен министър малко след това.


Очевидно Сиенфуегос е бил задържан от властите, когато се е опитал да влезе в САЩ като част от семейно пътуване.


Дипломатически източници от двете страни, цитирани от Ройтерс, потвърдиха, че искането за арест идва директно от Администрацията за борба с наркотиците (DEA) за предполагаеми връзки с организираната престъпност.


Първоначално били задържани и роднините на Сиенфуегос, които пътуват с него, но малко след това беше потвърдено, че са били освободени.


Според местните медии настоящият президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор е научил за залавянето на генерала минути преди 21 часа на този ден. Изявленията му в това отношение се очакват по време на обичайната му сутрешна конференция.

Станете почитател на Класа