Свърши ли ралито на златото?

Свърши ли ралито на златото?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    24.09.2020
  • Сподели:

Поевтиняването на златото през тази седмица принуждава инвеститорите да се запитат дали убежището просто си поема дъх или е изправено пред още по-рязък спад.

Безпрецедентните стимули в световен план, отрицателните реални лихвени проценти и отслабващият долар изтласкаха златото до рекордно високо ниво от над 2075 долара за тройунция в началото на август. Въпреки че някои банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp., прогнозират още по-високи цени, възраждащият се долар отнема част от инерцията на златото, посочва Bloomberg.

Дали това ли е само временно препятствие за благородния метал? Ето пет диаграми, които ни подсказват накъде отива златото:

Доминацията на долара

Ключовият двигател на цената на златото в момента е доларът. Тази седмица щатската валута се укрепи, въпреки че Федералният резерв остана песимистично настроен по отношение на лихвените проценти. Новооткритата сила на долара е свързана с избледняващите надежди за повече стимули от САЩ. Това намалява търсенето на златото, въпреки че броят на заразените с Covid-19 в Европа нараства, а смъртните случаи в САЩ надхвърлиха 200 000.

 

 

 

„Силният щатски долар е като камък на врата на цените на благородните метали и оказва натиск върху златото въпреки повишената неприязън към риска“, пише Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank AG, в бележка. И все пак политиката на Фед ще остане експанзивна в продължение на години, така че "силата на долара едва ли ще продължи", каза той.

Доходността по облигациите е в застой

Инвестиционното търсене на златото през лятото беше подсилено, тъй като реалната доходност по държавните облигации навлезе  по-дълбоко в отрицателна територия. От началото на август тези темпове обаче не отчитат особени промени и ще е необходимо значително повишаване на инфлационните очаквания, за да ги понижат.

 

 

Докато глобалното икономическо възстановяване е в застой заради влиянието на вируса, инфлационните очаквания на инвеститорите едва ли ще бъдат особено високи, смята Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank A / S.

Основни етапи

Поевтиняването на златото от тази седмица набра скорост, след като цената на благородния метал се понижи под 50-дневната си средна стойност. Това се възприема като сигнал за продажба. Следващият ключов праг на метала - 100-дневната средна стойност- трябва да осигури известна съпротива срещу падащите цени. Спад под това ниво обаче може да предизвика по-нататъшни продажби.

 

 

ETF-ите

Любимият начин на инвеститорите да купуват злато през тази година е чрез борсово търгувани фондове, които са добавили 862 тона кюлчета към управляваните си активи. След като цената на златото се понижи в понеделник, ETF-ите отчетоха най-големия си приток на капитали от най-малко една година. Въпреки това спадът на цените на следващия ден не предизвика същия апетит.

 

 

„ETF-ите се увеличиха през последните дни и сега правят пауза, за да видят какво ще се случи“, каза Джорджет Бьоле,

стратег за благородни метали в ABN Amro Bank NV. „Ако слабостта продължи, те ще се продадат бързо отново“, прогнозира тя.

Волатилни  избори

През последните 20 години златото има тенденция да следва настроенията при президентските избори в САЩ, тъй като инвеститорите преценяват потенциалното въздействие върху долара, доходността на държавните облигации и глобалния политически риск. Изборите през ноември евентуално ще бъдат най-несигурните от десетилетия, подклаждайки волатилност, на която златото със сигурност ще се радва.

 

 

 

Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

 

Станете почитател на Класа