Армения транспортира кюрдски бойци от ПКК и YPG на окупираните територии на Азербайджан

След преселването на арменци, живеещи в Ливан, на окупираните от Република Армения територии на Република Азербайджан, ръководството на Армения активно разполага там и "силите със специално назначение" на терористична организация Кюрдска работническа партия. За това съобщава азербайджанския уебсайт www.haqqin.az.

Руския сайт Газета.ру посочва, че доскоро активността на Ереван в близкоизточно направление често се обуславя от материалните интереси на управляващия елит. Ярък пример за това е отписването на бюджетни средства чрез доставка на остарели оръжия за Армения от Йордания посредством оръжейния търговец Давид Галстян, който е близък с Никол Пашинян и участва в множество незаконни сделки в Близкия Изток, за което съобщават руските и арменските медии. А сега в Ереван на почти правителствено експертно ниво говорят за „завръщането на Армения в Близкия Изток".

В същото време, очевидно е, че активирането на външната политика на Армения в близкоизочното направление е пряко свързано с турския фактор.

В това отношение е интересна скорошната публикация на египетския уебсайт www.cairo24.com. Освен всичко друго, авторът на статията заявява, че след неотдавнашните сблъсъци на арменско-азербайджанската граница процесът на привличане в редиците на арменските въоръжени сили на кюрдски бойци от Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), считани за терористични в много държави по света, е влязъл в активна фаза.

В отговор на военната подкрепа на Азербайджан от Турция, Армения започна сътрудничество с кюрдската терористична организация ПКК и след юлските сблъсъци в Товуз започва да транспортира бойци от ПКК в Карабах.

Както пише изданието, след юлските сблъсъци между Армения и Азербайджан се засили операцията за интегриране на бойци от ПКК в арменската армия. Група бойци и командири на ПКК са били прехвърлени в Армения през Ирак и Сирия.

Първата група бойци от ПКК, доведена в Армения, се състои от 25 души. Те напускат Турция и пътуват в Ирак, където тренират в лагера на ПКК в планината Кандил.

Съобщава се, че групата е специализирана във военна подготовка и диверсионни операции. Първоначално групата е закарана в иранския град Урмия през юли, където прекарва няколко дни в щаба на батальона „Хамза" на силите със специално назначение „Ал-Кудс" на корпуса на Гвардейците на ислямската революция (седалище в района на Колх) и след това се премества в Армения.

Първата се състои от 250 бойци от сирийския клон на ПКК - YPG. Групата е разположена в района Камишли в Северна Сирия. С преминаването на тази група през Ирак и прехвърлянето й в Иран се извършва от лоялната към Техеран група "Бадр". Според плана на първия етап и в началото на септември 165 члена на групата са проникнали в Иран през граничен пункт в иранската провинция Илам и са се установили в град Мехран. На следващия ден групата отлетя за Урмия, където се подготвя да се премести в Армения през следващите дни.

В момента има още две групи на ПКК в Иран и Сирия, които очакват прехода към територията на Армения.
Според съобщението групата е специализирана в провеждането на настъпателни операции, което свидетелства за това, че арменската армия се готви да атакува позициите на азербайджанската армия, използвайки диверсионно-терористични методи.

Втората група от 25 души се намира южно от Ербил, в базата на ПКК Махмур. Групата се състои от бойци с опит в партизанската война. През август тази година групата е закарана с два автобуса до щаба на иракския клон на Хизбула - Харакат ал Нуджаба - в района на Садр Сити в Багдад.

В началото на септември групата е доставена в Иран през провинция Илам, след което 17 членове на групата са изпратени в Керманшах. Останалите 8 остават в Илам. Няколко дни по-късно група от 17 души е отведена от Керманшах в Урмия, за да премине в Армения. Осем бойци от ПКК се насочват към Техеран и оттам отлетяват за Ереван. Бойците от ПКК при преминаване от Ирак към Иран използват иранските села Мандазия, Първизхан и Ханаджини като транзитни пунктове.

Кюрдските бойци се присъединяват към редовете на арменската армия. Също така се съобщава, че в замяна на използването на бойци от ПКК в операции срещу Азербайджан, арменската страна се съгласи да предостави на терористичната организация ракетни комплекси, произведени от Русия, за борба с турските безпилотни самолети. Доставката на тези ракетни комплекси се координира от командира на ПКК в Кандил Джемил Байък и се очаква, че ракетите скоро бъдат доставени в Кандил.
Като цяло групите от бойци, които са се борили в Сирия дълги години, сега ще представляват заплаха за целия макрорегион, готови да участват във всякакви конфликти срещу пари.


***Кюрдската организация ПКК е обявена в ЕС за терористична.

Станете почитател на Класа