Позорно невежество за...

В социологическо проучване младите американци бяха помолени да отговорят на следните въпроси: чували ли са за Холокоста, могат ли да посочат поне един концентрационен лагер, лагер на смъртта или гето и знаят ли, че във Втората световна война са загинали 6 милиона евреи. Организаторите са изумени от резултатите от проучването.

 

Позорно невежество за най-голямото престъпление на ХХ век

 

Допитването показа, че 23% от американците на възраст между 18 и 39 години считат Холокоста за мит или преувеличение.

Както се оказа в новото проучване, почти две трети от младите американци не знаят, че 6 милиона евреи са били убити по време на Втората световна война и повече от една десета считат самите евреи за виновници за войната.

Това е шокиращо невежество за най-голямото престъпление на 20 век.

Почти половината (48%) от запитаните и хората от Поколение Z на възраст между 18 и 39 години не могат да посочат нито един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война.

Почти една четвърт от анкетираните (23%) съобщават, че считат Холокоста за мит и цифрите му са преувеличени или се съмняват в тях. Всеки осми човек (12%) признава, че никога не е чувал за Холокоста.

Повече от половината (56%) казват, че са виждали нацистки символи в социалните медии, а почти половината (49%) са се сблъсквали с отричането или изкривяването на Холокоста в социалните медии или сайтове.

„Резултатите са шокиращи и обезпокоителни — и това предполага, че трябва да предприемем действия, докато оцелелите от Холокоста са все още с нас и могат да разказват историите си“, каза Гидиън Тейлър, президент на Конференцията по исковете на евреите към Германия, чиято организация поръча това проучване.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа