Учените откриха биомолекула, която напълно и конкретно неутрализира коронавируса

Специалисти от университета в Питсбърг, САЩ, откриха биомолекула, която "напълно и конкретно неутрализира коронавируса". Резултатите от изследването бяха публикувани в списание Cell.


Това е най-малкият компонент на антитялото срещу SARS-CoV-2, открито до момента, използвано за направата на лекарство, известно като Ab8. Учените показаха, че лекарството има голям потенциал като терапевтично и профилактично средство срещу новия коронавирус.


Изолираната биомолекула е 10 пъти по-малка от антителата в пълен размер и изследователите казват, че е била „много ефективна за предотвратяване и лечение на инфекция SARS-CoV-2 при мишки и хамстери".


„По-големите антитела са работили срещу други инфекциозни заболявания и са се понасяли добре, което ни дава надежда, че може да бъде ефективно лечение за пациенти с Covid-19 и за защита на тези, които никога не са имали инфекцията и не са имунизирани ", обясни Джон Мелърс, съавтор на изследването.


Експертите уверяват, че размерите на компонента не само увеличават потенциала му за дифузия в тъканите, за да неутрализира по-добре вируса, но също така позволяват лекарството да се прилага по алтернативни пътища, включително чрез инхалация или интрадермален път, вместо интравенозно.


Освен това учените подчертаха, че биомолекулата не се свързва с човешките клетки, което ще бъде предимство, тъй като няма да имат отрицателни странични ефекти при хората.


"Пандемията covid-19 е глобално предизвикателство, пред което е изправено човечеството, но биомедицинската наука и човешката изобретателност вероятно ще я надвият. Надяваме се, че откритите от нас антитела ще допринесат за този триумф", заключи Мелорс.

Станете почитател на Класа