Берлин не отговори на въпроса за съдбата на сътрудничка на Навални, мистериозно избягала от Русия в Германия

На въпрос на журналист, представителите на германското правителство не успяха да обяснят загадката около сътрудничката на Алексей Навални - М. Певчих, която бе с него по време на предполагаемото отравяне и после избяга в Германия.


Говорители на германското правителство бяха „изпържени" от RT Deutsch по време на пресконференция в понеделник. Служителите обаче не успяха да дадат разумен отговор за жената, идентифицирана от руските власти като Марина Певчих.


„Не мога да ви кажа нищо за това. Не трябва да забравяме, че е направен опит за убийство на г-н Навални с използването на отровно вещество. Но не мога да ви кажа нищо за местонахождението на дадено лице", заяви Стефен Зайберт.


Съобщава се, че сътрудничката на кремълския критик е била заедно с Навални в Томск преди предполагаемото му отравяне. За разлика от всички други лица, които са взаимодействали с него през този ден, тя не е сътрудничила на руските следователи и е избягала от страната в Германия.


Певчих е разговаряла по въпроса с базираната в Латвия руско-езична новинарска медия Meduza, твърдейки, че полицията никога не я е потърсила. Тя също така каза, че всъщност се казва Мария, а не „Марина".


Германските власти също не са обяснили как руски гражданин е успял да получи разрешение за бързо влизане в страната. И все пак малко се знае за Певчих, за която се смята, че притежава разрешение за пребиваване в Обединеното кралство - или дори гражданство. Освен това съществуват само няколко нейни снимки, въпреки тясната й връзка и многократните пътувания заедно с Навални, който е много публична фигура.


Сагата за „отравянето" на Навални стартира на 20 август, когато той се разболя при полет от Томск до Москва. След аварийно кацане в Омск, сибирски град на 2000 км източно от руската столица, той бе откаран в местна болница в състояние, в което не реагира.


Два дни по-късно известният водач на опозицията бе откаран в клиниката Шарите в Берлин, където в момента се лекува. Докато руските лекари не са открили следи от токсични вещества в пробите, взети от Навални, германските им колеги твърдят, че той е бил отровен с вариант на скандално известното семейство нервни агенти „Новичок".


Създателите на това семейство токсични вещества вече публично заявиха, че симптомите на Навални изобщо не съответстват на предполагаемото излагане на агента.

Станете почитател на Класа