През 1951 г. Чърчил планира ядрена бомбардировка на СССР

The Times пише за разговор между главния изпълнителен директор на NYT и Уинстън Чърчил през 1951 г. Отпивайки шампанско от огромна чаша, Чърчил попитал американеца колко ядрени оръжия имат САЩ. И тогава той предложил ядрен удар срещу СССР. Не веднага: първо, да се информират руснаците 20-30 застрашени градове, да се изчака евакуацията на населението от там. След това за се удари първият град, после вторият. И в крайна сметка Кремъл щял да се съгласи с нашите условия, аргументирал се Чърчил.

 

The Times: През 1951 г. Чърчил планира ядрена бомбардировка на СССР

 

Шокиращата стратегия за заплашването на 20 или 30 града в СССР е описана в служебна бележка на изпълнителния директор на New York Times Юлиус Окс Адлер.

Той разказва историята на разговора в дома на Чърчил в Кент на 29 април 1951 г.

По време на обяда 76-годишният държавник пиел шампанско от чаша с „необичайна форма и размер“, в която имало „поне два пъти повече вино, отколкото в чашите на останалите обядващи“. Чърчил, който по това време бил начело на опозицията, се оплакал, че британско-американската обща политика спрямо Русия е „слаба и не е агресивна“.

Адлер пише:

 

The Times: През 1951 г. Чърчил планира ядрена бомбардировка на СССР

 

„Тогава Чърчил доста остро ме помоли да посоча броя на атомните бомби, които в САЩ имаме, а също и да дам оценка на руския арсенал. Отговорих, че за щастие не съм влизал в най-висшите кръгове на правителството и следователно не съм обременен със знанието за такава плашеща тайна».

Бившият офицер от американската армия продължава историята в мемоарите си:

„След това Чърчил ни зашемети втори път, като заяви, че ако министър-председателят успее да осигури съгласието на нашето правителство, ще постави пред СССР редица условия … под формата на ултиматум. Руснаците щели да откажат и тогава Кремъл трябвало да бъде информиран, че ако не промени мнението си, ще хвърлим атомни бомби върху 20 или 30 града.

„В същото време ще трябвало да ги предупредим за необходимостта от спешна евакуация на цивилното население от всички посочени градове.»

Чърчил твърдеше, че руснаците отново ще откажат да обмислят нашите условия. Тогава ще трябва да ударим по една от целите и, ако е необходимо, по други. Определено след третият удар ще възникне паника не само сред цивилното население, но и в Кремъл и тогава нашите условия ще бъдат изпълнени».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа