САЩ създават «азиатско НАТО»

САЩ създават «азиатско НАТО»
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.09.2020
  • Сподели:

По време на третата среща на върха на ръководството на Форума за стратегическо партньорство между САЩ и Индия на 31 август заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън заяви, че САЩ искат да си партнират с останалите членове на четиристранния диалог за сигурност — Австралия, Индия и Япония — за създаване на организация подобно на НАТО, за да «отговори на … всяко потенциално предизвикателство от Китай», пише «Тайпе таймс».

 

Внимание! САЩ създават "азиатско НАТО"

 

 

Целта на САЩ е да работят с тези държави и други страни в индо-тихоокеанския регион, за да «създадат критична маса около споделените ценности и интереси» и евентуално да привлекат повече страни да създадат съюз, сравним с НАТО.

През последното десетилетие Китай инвестира сериозно в националната си отбрана.

В допълнение към създаването на възможности за Китайската народноосвободителна армия да се запознае със съвременните военни концепции, включително съвместни операции и кибервойна, също така получава по-модернизирани оръжия и оборудване, до степен, че някои от постиженията, като напр. изтребителят Chengdu J-20, са напълно интегрирани и са въведени в експлоатация.

Китай също така непрекъснато развива своите ядрени оръжия, космически технологии, самолетоносачи и способности за информационна война.

По този начин китайската армия е на път да се превърне във военна сила от световна величина, като същевременно представлява сериозна заплаха за интересите на САЩ в азиатско-тихоокеанския регион.

Министерството на отбраната на САЩ на 1 септември публикува своя доклад за военната мощ за 2020 г., в който се казва, че Китай е разположил около 200 ядрени бойни глави, които могат да бъдат изстреляни от суша, море и въздух, и че планира допълнително да разшири и модернизира ядрените си оръжия, до поне удвояване на ядрените глави през следващите 10 години.

Военната сила на Китай вече е настигнала САЩ или дори я е надминала в редица ключови области.

Американският заместник-помощник-министър на отбраната за Китай Чад Сбрагия заяви, че неотдавнашните военни учения на Китай в Южнокитайско море показват, че може да се подготвя за допълнителен тормоз над съседните страни.

Сбрагия коментира, че Министерството на отбраната на САЩ ще демонстрира ангажимента на САЩ към свободен и отворен индо-тихоокеански регион, като продължи да следи отблизо военните учения на Китай.

За Бийгън, като заместник държавен секретар, да издигне стратегическата концепция за «азиатско НАТО» на международен обществен форум показва, че САЩ започва да се притеснява, че непрекъснатото военно развитие на Китай през последните няколко години представлява сериозна заплаха за Тайван и стабилността и сигурността на целия Азиатско-Тихоокеански регион.

Бийгън обаче заяви, че в индо-тихоокеанския регион липсват силни многостранни структури за сигурност.

С други думи, съществуващите многостранни механизми в региона нямат силата на НАТО или ЕС и не са достатъчно приобщаващи.

Желанието на САЩ да създадат «азиатско НАТО» със своите партньори в региона предоставя на Тайван стратегическа възможност, която трябва да се използва.

Казано по-просто: В допълнение към продължаването на развитието на своите способности за асиметрична война, Тайван трябва да изработи най-умния и най-подходящ начин за участие в този евентуално ръководен от САЩ азиатски регионален механизъм за сигурност.

Тази задача ще бъде предизвикателен тест за мъдростта на тайванския екип за национална сигурност, пише за «Тайпе таймс» Яо Чунг-юан, професор и бивш заместник-директор на отдела за стратегическо планиране на Министерството на националната отбрана, съобщи News.bg.

 

Станете почитател на Класа