Британски журналист посочи сходството между протестите в Беларус и украинския и югославски сценарий

Британският журналист Нийл Кларк заяви, че сценарият на протестите в Беларус е подобен на този, който се състоя в Украйна през 2014 г. и в Югославия през 2000 г.
„Има много осезаемо сходство между това, което се разиграва в момента пред очите ни в Беларус, и това, което се случи в Украйна. Това е като някакъв лош филм, който сме виждали много пъти преди “, каза той.

Според него през 2000 г. се наблюдава много подобен сценарий с „успешен опит за провеждане на „цветна революция“ срещу правителството на Слободан Милошевич в Югославия. Той отбеляза, че „ситуацията е едно към едно“.

"Изборите наближаваха в Югославия, а линията на САЩ и много други западни страни беше следната: „Ако Милошевич спечели, тази победа ще бъде нелегитимна". Е, резултатите бяха обявени - беше обявено, че Милошевич спечели на първия тур. И това беше последвано от масирана - спонсорирана, подкрепена, стимулирана от Запада - "цветна революция", която в крайна сметка доведе до свалянето на Милошевич“, заяви Кларк.

Той добави, че подобен сценарий е наблюдаван в Украйна през 2014 г., но не става въпрос за избори, а за промяна в политиката на Киев към ЕС.

„И отново същата реторика се чу тогава от западните столици. Същата реторика като сега. На правителството се казва, че не трябва да реагира на антиправителствени протести - дори ако избухват бунтове “, подчерта журналистът.

Той сравни тази ситуация с „филм, който е гледан много, много пъти и неговият завършек не е точно добър“, както свидетелстват примерите на Украйна и Югославия.

Кларк вярва, че ако опозицията в Беларус успее, „всичко също ще свърши по лош начин за белоруския народ“.

Според журналиста западните страни и елитите се интересуват от промяна на режима в Беларус.

„Икономиката на Беларус е доминирана от държавната собственост, така че интересът тук е към приватизацията: за да се овладее нейната индустрия, нейната икономика“, каза той.

Журналистът добави, че Беларус е съседка на Русия и „пронатовските мозъчни тръстове, ястребите на НАТО, пропагандистите от НАТО, разбира се, много биха искали да включат Беларус в НАТО, за да обградят още повече Русия“.

Той отбеляза, че интересът на западните елити към Беларус е „просто колосален“, подчертавайки, че „тук въпросът не е в демокрацията или в правата на човека“, тъй като „става въпрос за власт, икономика и геополитика“.

„Сега има масирана пропаганда за смяна на режима. И трябва да бъдем много скептични към докладите за тази ситуация по отношение на мащаба на тези демонстрации, тези протести - отразяват ли те мнението на мнозинството в Беларус?“, заяви Кларк.

По-рано президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на телефонен разговор отбелязаха, че основното е, че проблемите в Беларус не трябва да се използват от разрушителни сили, които се стремят да навредят на взаимоизгодното сътрудничество между двете държави в рамките на Съюзната държава.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа