САЩ променят списъка на облагаемите стоки от ЕС

Общият обем на допълнително обмитените стоки запазва стойността от 7,5 милиарда долара, съобщиха световните информационни агенции.

От 1 септември САЩ ще заменят някои артикули в списъка на стоки и услуги от ЕС и Обединеното кралство, подлежащи на допълнителни мита. Това се казва в изявление, публикувано от екипа на американския представител в търговските преговори.

През октомври 2019 г. органът за уреждане на спорове на Световната търговска организация (СТО) упълномощи Съединените щати да наложат допълнителни мита за почти 7,5 милиарда долара годишно за стоки и услуги на държави от ЕС, нарушили правилата на СТО, субсидирайки компанията „Аirbus”.

„Според американското законодателство службата на представителя в търговските преговори променя списъка на стоките, подлежащи на допълнителни мита. Специфични артикули от Гърция и Великобритания се премахват от списъка и се заменят със стоки в равни количества от Франция и Германия“, се казва в изявлението.

„Промените са незначителни. Общият обем на обмитените стоки остава на ниво от 7,5 милиарда долара. Промените ще влязат в сила на 1 септември 2020 г“, се казва в официалното изявление.

Съдебният спор за субсидирането на „Airbus” от държавите от ЕС датира от 2004 г. Допълнителните митата засегнаха най-вече френските вина, шотландското малцово уиски и сирена от редица държави-членки на ЕС.

Станете почитател на Класа