Членовете на Конгреса на САЩ блокираха големи сделки с оръжие с Турция

Почти две години членовете на Конгреса на САЩ блокираха всички големи сделки с оръжие за Турция поради закупуването от Анкара на системата за ПВО S-400 от Русия, съобщават медиите.

Точният брой блокирани договори не се разкрива, но е посочено, че поне два от тях са били големи. Един от тези договори се отнасяше до модернизацията на изтребители F-16, съобщава ТАСС с позоваване на Defense News.

Отбранителната индустрия е обезпокоена, че подобни действия могат да развалят отношенията между изпълнителите и Турция ще започне да търси нови партньори.

Председателят на комисията по външни работи Джим Риш и старши републиканецът на комисията по външни работи Майкъл Маккол признаха, че са свързани със замразяването на турския договор.

Източниците съобщават за участие в блокирането на ръководителя на съответната комисия на долната камара Елиът Енгел и висшия демократ от комисията на горната камара Робърт Менендес.

Съединените щати прибягнаха до подобни мерки през 1975 г., след като турската армия нахлу в Кипър. Тогава САЩ спряха продажбата на оръжие в Турция за три години.

Законопроектът на САЩ за налагане на санкции срещу Турция за закупуване на руски комплекси S-400 се  превърна в нова причина за влошаване на отношенията  между Вашингтон и Анкара.

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа