Демокрацията в Америка умря - въпросът около властта ще се решава със сила

Демокрацията в Америка умря - въпросът около властта ще се решава със сила
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.08.2020
  • Сподели:

“Като” публикува социологическо изследване, показващо катастрофалното състояние на свобода на словото в САЩ. 62% от американците цензурират себе си и не говорят за своите убеждения. Потискането на свободата на изразяване в Америка, чиито власти неуморно говорят за „правата на човека“ и „демокрацията“, не е нещо ново. Добре познатото от дълго време се потвърждава.

През юни 2020 г. “Ню Йорк Таймс” публикува в колонката си с мнения статия на сенатора републиканец Том Котън, който призова за изпращането на войски за прекратяване на насилието по улиците на американските градове. На пръв поглед - какво от това? Това е позиция на член на Конгреса на САЩ, възмутен от безчинствата в американските градове. Не! Не можете да отпечатате това! Редакторът на рубриката Джеймс Бенет се опита да защити плурализма, но под натиск, включително от колегите си, беше принуден да подаде оставка и вестникът заяви, че публикуването на мнението на сенатор Котън не отговаря на "редакторските стандарти". Неслучайно 32% от работещите американци, както показва проучването на “Като”, се страхуват, че кариерата им ще пострада или че дори ще загубят работата си, ако политическата им позиция стане известна.

Или ето социален експеримент по горещата тема за расовата конфронтация в САЩ. Популярният блогър Джоуи Салади застана с плакат на “Черните животи имат значение” в преобладаващо бял квартал, като покани минувачите да покажат подкрепата си за движението. Малцина се съгласиха: повечето му казват, че не правят разлика между хората по цвят на кожата. И като се появи в квартал на чернокожи с плакат “Всички животи имат значение”, Салади веднага беше атакувани. Експериментът беше проведен преди няколко години и е страшно да се мисли какво би станало с експериментатора днес някъде в Чикаго или Портланд.

Друг пример е свързан с тоталитарната практика на американските ИТ гиганти. По време на изслушване в Конгреса републиканецът Грегъри Стъб попита представител на “Гугъл” защо политическите му електронни писма са блокирани или отбелязвани като спам, като изяснява, че това са умишлени действия срещу републиканците. В отговор той, разбира се, чу, че „алгоритъмът няма нищо общо с политическата идеология“, но след като експертите заподозряха, че “Гугъл” манипулира мненията на милиони потребители по време на президентската кампания през 2016 г. в полза на Хилари Клинтън, вярата в честността на корпорацията е загубена. ... В тази светлина борбата на Доналд Тръмп с либерални медии (като “Ню Йорк Таймс”) и социалните мрежи като мундщук на “Дълбоката държава”, която прави всичко, за да предотврати преизбирането му, изглежда напълно естествена.

Да се върнем към анкетата на “Като”. Тя показва, че основно консервативните (77%), религиозните (71%) и белите (64%) граждани на САЩ, както и хората над 65 години (66%) крият своите възгледи. Взети заедно, това са класическите привърженици на Доналд Тръмп. Какво означава това?

Сега американските мейнстрийм медии създават дискурс, според който Тръмп безнадеждно изостава от Байдън по отношение на рейтингите и укрепва в съзнанието на избирателите идеята, че дори и най-близките му привърженици се отклоняват от действащия президент, че Тръмп няма шанс да спечели. И ако се опита да се противопостави, тогава, както казва Байдън, армията ще го изведе от Белия дом. Освен това демократите имат в ръцете си нестихващата улица, която те ще поведат на изборите. Тръмп е заобиколен от всички страни, свободата му на маневриране е сведена до минимум.

Проучването на “Като” обаче показва, че ситуацията през 2016 г. може да се повтори. Тогава също почти всички казваха, че Тръмп няма шанс срещу Хилари, а той спечели въпреки това. Освен това Тръмп, подобно на демократите, също готви почвата за непризнаване на резултатите от гласуването, прокарвайки темата за измамите при гласуването по пощата (чак до безумни изявления, че Китай и Русия могат да пускат фалшиви бюлетини). А бившият сенатор-демократ Тим Уирт е подробно описал сценарий, според който Тръмп ще оспори изборните резултати чрез Върховния съд, Камарата на представителите и ще излезе с желания за себе си резултат.

В действителност (а не в света на анкетите) на финала разликата между кандидатите може да бъде минимална. И тогава какво? Политическият живот в Америка вече се е превърнал в игра без правила. Всичко ще зависи от поведението на две сили - улицата (готовността на привържениците на Тръмп и Байдън да отидат до край, ако е необходимо, с оръжие) и армията. И в първия, и във втория случай демократите грешат, ако са убедени, че предимството е на тяхна страна. Ако сега "реднеците" се държат пасивно, това не означава, че няма да се изправят като стена, когато се налага. А в армията подкрепата за Тръмп, въпреки позицията на Джеймс Матис и други като него, е доста голяма. В критичен момент много може да зависи от позицията на конкретни генерали и подчинени им части.

В Съединените щати се очертават два сценария, които ще започнат на 3 ноември. Първият е пълният провал на действащия президент, както свидетелстват анкетите. Вторият е финал с Тръмп и Байдън с равни сили и тогава ще възникне непредсказуема ситуация, чак до въоръжени сблъсъци между армията и народа.

На президентските избори през ноември няма да има губещи. Демокрацията в Америка е мъртва. Въпросът за властта ще бъде решен със сила.

 

Владимир Кудрявцев  Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа