Рияд ограничава доставките до САЩ

Рияд ограничава доставките до САЩ
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.08.2020
  • Сподели:

За втори път от три години насам Саудитска Арабия свива обема на суровия петрол, който изпраща към Америка в опит да свие запасите на американския петролен пазар и по този начин да ускори процеса на пазарно балансиране, съобщава Bloomberg.

Седмичните данни за петролните запаси на САЩ, които обикновено биват публикувани в сряда, редовно се подреждат от коментарите и прогнозите на петролни анализатори и търговци. Въпреки техния тесен времеви обхват, цифрите дават най-актуалната картина относно промените в запасите на петрол и влияят на търговските решения и цените на петролните пазари по света.

Промяната в потока на суровия петрол в посока американските пристанища може да окаже голямо влияние върху размера на американските запаси. Рияд очевидно е решил, че е време да предприеме всичко възможно, за да понижи рекордно високите стойности на американските запаси, които бяха достигнати през май и юни, когато пандемията от коронавирус и стратегията на саудитското кралство доведоха до най-резкия скок в запасите на САЩ.

За петте седмици между 20 март и 24 април американските петролни запаси нарастват със скорост от 2,1 милиона барела на ден и до първата седмица на юни достигат нови максимуми.

 

 

Излишните запаси действат като спирачка на цените на петрола. И поради тази причина Саудитска Арабия се съсредоточава върху САЩ. Кралството Това е точно същата политика, която беше приета от Кралството преди три години, малко след като беше сформиран по-широкият алианс ОПЕК+.

По това време членовете на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и 10-те държави, съюзници в политиките на картела, включително Русия и Мексико, се съгласиха да намалят производството си с 1,66 милиона барела на ден от началото на 2017 г., за да свият издутите световни запаси на петрол, изградени като резултат от първия американски шистов бум. Недоброто изпълнение на плана за съкращения и нарастващото производство на петрол в САЩ оставиха запасите да продължат да нарастват.

Днес, решението на Рияд да ограничи доставките за САЩ се случва на фона на множеството танкери, които през май и юни задръстиха американското крайбрежие. През юли и август техният брой намаля.

 

 

Интензивният приток на танкери в началото на лятото изстреля вноса на саудитски петрол за САЩ до близо 6-годишен връх, като в същото време спомогна за увеличаването на американските запаси.

Това се промени в края на юли, когато през последната седмица на месеца едва 190 хил. барела саудитски петрол достигна американските пристанища.

Тези количествата могат да се свият допълнително през следващите седмици. Към момента налице са едва 6 танкера, които превозват 9 млн. барела саудитска суровина, насочени към САЩ, сочат данните за проследяване на морския транспорт. Според изчисленията ще са необходими около шест седмици, докато въпросните танкери достигнат крайната си дестинация. Това значи, че до средата на септември в САЩ ще бъдат разтоварени до 9 млн. барела петрол от Кралството.

Прогнозите показват, че ситуацията няма да се подобри съществено след това. Когато определяше цените на своя петрол за септември, Рияд направи значителна отстъпка за своите европейски клиенти, докато се намираше във война за пазарен дял с Русия. В същото време цените на саудитския петрол за САЩ остават непроменени.

 

 

По този начин саудитците се подсигуряват, че техният продукт ще остане по-слабо конкурентен спрямо местните тежки „кисели“ сортове, добивани от платформите в Мексиканския залив или вносния канадски петрол.

Властите в Саудитска Арабия и САЩ искат да видят цените на петрола да се повишават спрямо сегашните нива - бюджетът на Кралството все още зависи от приходите от петрол, а американската шистова промишленост отчаяно се нуждае от по-високи цени, за да се възстанови след серията от фалити. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще се зарадва от ограничените доставки на саудитски петрол - в края на краищата това би се отразило добре на реториката му относно енергийното господство на САЩ.

 

 

С плана си за свиване на доставките към американския пазар, Рияд се надява да повтори своя успех от втората половина на 2017 г., когато, след интервенция, цените се повишиха с 51% до ниво от 44,82 долара за барел в средата на юни до 67,87 долара за барел към края на годината.

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа