Китай: САЩ създадат опасност за бъдещето на цялото човечество

Отношенията между Китай и Съединените щати станаха проблем за международната общност, заяви китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. Той отбеляза, че Китай е готов да отговори решително на „безразсъдството“ на САЩ, които се ръководят от принципа „Америка над всичко“.

 

Китай: САЩ създадат опасност за бъдещето на цялото човечество

 

Членът на Държавния съвет на Китайската народна република, министърът на външните работи Ван И проведе телефонен разговор с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан днес и сподели мнението си за китайско-американските отношения.

Ван И заяви, че отношенията между Китай и САЩ понастоящем са предмет на загриженост за международната общност.

Дълбоката причина за това е фактът, че отделни политически сили в САЩ, изхождайки от политическите си съображения в навечерието на изборите и от потребността да съхранят еднополюсността и хегемонията, без да се спират пред нищо в стремежа си да отрекат историята на китайско-американските отношения, оказват върху Китай безсмислен натиск във всички аспекти, безкрайно гаврейки се с ключовите интереси на Китай, опитвайки се да нанесат удар по социалната система, избрана от китайския народ, оклеветявайки управляващата партия — плът от плътта на народа на Китай.

Ван И изрази безпокойство от скорошната реч на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, с която последният се опита да съживи идеологическите противоречия и да вкара света в нова Студена война.

Призракът на Маккартизма, върнат от боклука на историята, и теориите на конспирациите могат не само да тласнат отношенията между Китай и САЩ в бездната на конфронтацията, но и да създадат опасност за бъдещето на цялото човечество, каза Ван И.

Министърът заяви, че Китай е готов да реагира решително, но разумно на безразсъдството на САЩ.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа