НАСА изпрати нов роувър в търсене на живот на Марс

На 30 юли НАСА изстреля новия си ровуър Perseverance (Постоянство) за проучване на Марс в рамките на мисията Марс-2020. Изстрелването стана около 11:50 GMT от площадка SLC-41 в Кейп Канаверал, на борда на ракетата Атлас V 541.


Планирано е той да кацне на Червената планета на 18 февруари 2021 г. в кратер Jezero - древна река и делта, с езеро с диаметър 45 километра и ще има за цел да търси скали, които съдържат възможни признаци на древен микробен живот.


Роувърът, който тежи 1025 килограма, се очаква да събере проби от скали, които ще бъдат донесени на Земята за анализ след около десетилетие. Постоянство също ще се опита да произвежда кислород от въглероден диоксид в марсианската атмосфера. Изследователската програма е предназначена за поне две земни години, но най-вероятно ще продължи още.
Новият роувър разполага със седем научни инструмента за извършване на подробни анализи на марсианските скали и търсене на органични примеси.


Един от тях е Mastcam-Z, система с двойна камера с включено оптично увеличение за заснемане на панорамни и стереоскопични повърхностни изображения. Ще се използва и за определяне на минералогичния състав на скалите.


Камерата SuperCam е друг от инструментите за анализ на химическия и минералогичен състав на марсианските скали. Рентгеновият спектрометър PIXL с топлоизолатор ще позволи най-подробен анализ на елементарния състав на почвата на Марс в цялата история на проучването на планетата.


Ултравиолетовият спектрометър SHERLOC с камера с висока резолюция ще търси органични примеси в почвата и минералния й състав. Метеорологичната станция MEDA ще осигури измервания на температурата на въздуха, атмосферното налягане, скоростта и посоката на вятъра, относителната влажност, както и размера и формата на праховите частици във въздуха.


Ултра-далекомерният радар RIMFAX е георадар, способен да "вижда" на дълбочина 10 метра, докато експерименталната инсталация MOXIE ще бъде посветена на опитите да произвежда кислород от въглеродния диоксид в марсианската атмосфера.


Тъй като основният му източник на енергия е термоелектрически генератор с плутоний-238, Постоянство ще може да работи през целия ден и дори през марсианската зима. В допълнение, той е оборудван с две акумулаторни литиево-йонни батерии за слънчева енергия.


Роувърът е снабден с първия дрон в историята на проучването на планетата. С два винта с диаметър 120 сантиметра, дронът Ingenuity не надвишава 20 сантиметра и общото му тегло е приблизително два килограма. Апаратът разполага с подложки за кацане, антена и слънчева батерия.


Апаратът ще има за цел да разработи полетна технология в марсианската атмосфера, плътността на която е приблизително 100 пъти по-малка от тази на Земята. Ако успее да се издигне, той ще се използва за разузнаване на маршрута и за фотографиране на самия роувър.

Станете почитател на Класа