Ще успее ли Тръмп да отложи президентските избори?

Президентът Доналд Тръмп допусна радикалната възможност за отлагане на президентските избори, твърдейки, че увеличаването на гласуването по пощата ще доведе до най-фалшифицираните американски избори в историята.

В съвременната политика не се е случвало да има подобно отлагане, каквото предлага Тръмп. Идеята, изказана в поредица туитове, предизвика бърза реакция на неодобрение от представители на двете партии и голямо недоумение.

Нека да погледнем по-внимателно ключовите въпроси и отговори във връзка с необичайното предложение на президента:

ЩЕ БЪДАТ ЛИ ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2020 „НАЙ-НЕТОЧНИТЕ И ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ“, КАКТО КАЗВА ТРЪМП?

Многократно е доказано, че изборните измами са изключително редки, а гласуването без да се ходи до изборни секции става по-разпространено.

Всъщност победата на самия Тръмп на президентските избори през 2016 г. дойде в кулминацията на десетилетна тенденция на отлив от персоналното гласуване в изборния ден. Самият Тръмп гласува по пощата на първичните избори на републиканците във Флорида.

Преди да може да се извърши преброяване на гласовете, трябва да бъдат направени множество проверки – като удостоверяване на подписите в много щати, а експерти казват, че евентуална измама може да бъде засечена. Измамата при гласуване често се бърка с изборната измама. Втората е, когато кандидат, служител на предизборен щаб или партиен служител извършва манипулация с гласовете, за да повлияе върху резултата от изборите.

Тръмп назначи комисия, която да стигне до дъното на измама при гласуване след изборите през 2016 г. Комисията се разпусна, без да установи нищо.

Много изборни служители и изследователи смятат, че по-голямата заплаха за гладко протичане на изборите в САЩ е това, че американците нямат доверие в процеса.

 

 

БЕШЕ ЛИ ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА „КАТАСТРОФАЛНО БЕДСТВИЕ“ НА ПЪРВИЧНИТЕ ИЗБОРИ, КАКТО КАЗВА ТРЪМП?

Пандемията от коронавирус със сигурност разстрои гласуването на първичните избори тази година. Някои щати отложиха своите избори. Много щати ограничиха броя на секциите за присъствено гласуване и призоваха избирателите да гласуват по пощата.

Късните промени предизвикаха обърквания в страната, но не само с гласуването по пощата. Избирателите в градове като Атланта, Милуоки и Лас Вегас трябваше да се редят на дълги опашки, след като беше направено обединяване на избирателни секции като начин за справяне със значителното намаляване на изборните служители. Избирателните служби, които се бореха със собствените си кадрови и бюджетни ограничения, бяха залети от вълна от молби за неприсъствено гласуване.

 

 

В момент, когато щатите завършват своите планове за ноември, много от тях се готвят за рязко увеличение на гласуването по пощата, което причинява нови главоболия. Те ще трябва да осигурят допълнителен персонал, който да отваря и обработва бюлетините. Пощенската служба на САЩ трябва да се подготви за увеличаване на пратките. Някои щати трябва да променят процедурите за това кога да се преброяват гласовете. Изборни служители предупреждават, че преброяването ще става по-бавно.

Изборните служители искат не отлагане, а федерални пари. Някои подкрепят усилията на демократите за включване на помощ за изборите в нов помощен пакет във връзка с вируса. Най-новото предложение на републиканците в Сената не предвижда пари за тези цели.

 

 

МОЖЕ ЛИ ТРЪМП ДА ПОСТИГНЕ ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ?

Почти невъзможно. Датата на президентските избори – вторника след първия понеделник на ноември на всеки четири години, е установена с федерален закон и за да бъде променена, е необходим акт на Конгреса. Демократите, които имат мнозинство в Камарата на представителите, няма да подкрепят Тръмп за това. Изглежда, че републиканците също няма да го подкрепят.

Лидерът на мнозинството в Сената – републиканеца от Кентъки Мич Макконъл, каза след туитовете на Тръмп вчера, че изборният ден е бетониран. Други високопоставени републиканци изразиха подобна позиция срещу идеята.

 

 

ЗАЩО ТРЪМП ГОВОРИ ЗА ОТЛАГАНЕ НА ИЗБОРИТЕ?

Някои възможни причини: Той изостава от демократа Джо Байдън в социологическите проучвания. Може би се опитва да отклони вниманието на хората от провалите на своето правителство в справянето с пандемията, отнела живота на над 150 000 американци и съсипала икономиката.

Въпреки всичките си приказки за измами Тръмп дава да се разбере, че мисли, че гласуването по пощата помага на демократите. Той ясно показа това при преговорите за помощния пакет за коронавируса през март, когато демократите предложиха повече пари за увеличаване на гласуването по пощата по време на пандемията.

Той каза, че при това ниво на гласуване, което помощта би насърчила, „никога вече няма да бъде избран републиканец в тази страна“.

 

 

ДАЛИ ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА Е „ЛЕСЕН НАЧИН“ ЗА НАМЕСА НА ЧУЖДИ СТРАНИ?

Не. Противно на туита на Тръмп, че „гласуването по пощата е лесен начин за влизане на чужди страни в надпреварата“, това би бил един от най-трудните начини за намеса на чужд противник в американските избори.

Да бъде повлияно върху федерални избори чрез използване на неприсъствено гласуване, би означавало да се плати на хиляди американски граждани, внимателно подбрани в ключови градове в колебаещи се щати, които да са готови да участват в заговор с чуждо правителство и да рискуват да бъдат задържани и наказателно преследвани.

Доста по-лесна и по-евтина би била кампания в социалните медии, която да се опита да откаже определени групи хора да гласуват – ФБР вече предупреди за подобно нещо. Или предприемане на сложна кибератака срещу данните за регистриране на избиратели, която да премахне определени избиратели от списъците, предизвиквайки хаос в местата за гласуване или в избирателните офиси, когато служителите искат да преброят бюлетините от хора, които „липсват“ от техните бази данни за избиратели.

Миналия месец правосъдният министър (и главен прокурор) Уилям Бар допусна вероятността, че „чужда страна може да отпечата десетки хиляди фалшиви бюлетини“. Той настоя, че те биха били трудни за откриване, но изборни експерти оспорват това.

 

 

ТРЪМП КАЗВА, ЧЕ ВСЕОБЩОТО ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА Е ЛОШО, А НЕПРИСЪСТВЕНОТО ГЛАСУВАНЕ Е „ДОБРО“. КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Не особена. Тръмп се опитва да направи разграничение между петте щата, които изпращат бюлетини на всички регистрирани избиратели, и другите щати, в които избирателите трябва да поискат бюлетина за неприсъствено гласуване по пощата. Той не възразява срещу неприсъственото гласуване, което е именно процедурата, позволяваща му да гласува от разстояние във Флорида.

Но и в двата случая избирателите трябва да бъдат регистрирани, за да получат бюлетина,а реалният начин на гласуване е същият: избирателите попълват бюлетината, когато им е удобно преди крайния срок, и могат или да я пратят обратно по пощата до своята местна избирателна служба, или да я пуснат на определено място.

На първичните избори избирателите в малък брой щати, които по традиция изискват избирателите да поискат бюлетина за неприсъствено гласуване, избраха вместо това да им изпратят бюлетините заради пандемията. Критиците използват спорадичните съобщения за бюлетини, загубени по пощата, открити необезопасени или изпратени на погрешен адрес. Но това не показва, че в действителност е станала измама.

Кристина Касиди, Калвин Удуард, Асошиейтед прес

Станете почитател на Класа