Три жени срещу Лукашенко

Малко са съмненията, че президентът на Беларус Александър Лукашенко няма да спечели шести мандат на изборите на 9 август. Този път обаче той се изправя пред неочаквано тежка битка, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Кандидатът за президент Светлана Тихановска превърна малкото и неорганизирано опозиционно движение в мощно предизвикателство срещу авторитарния лидер. Докато протестите на опозицията в предишни години бяха до голяма степен ограничени до Минск, Тихановска този път обикаля страната и привлича тълпи на места далеч от столицата.

„Не искам власт. Искам да си върна децата и съпруга [обратно] и искам да продължа да пържа котлетите си. Когато гласувате за Тихановска, вие гласувате за мен не като за политик, а гласувате за предстоящи промени и нови честни избори“, коментира тя пред 10 000 души в южния град Гомел.

Тихановска влезе в политиката, след като съпругът и – блогърът Сергей Тихановски, който е силно критичен към беларуските власти, беше арестуван, хвърлен в затвора и му беше забранено да се кандидатира. Той беше арестуван през май и обвинен в „организиране и подготовка на тежко нарушение на обществения ред“.

Светлана Тихановска междувременно изпрати децата си на безопасно място в чужбина и се присъедини към други две жени - лидерите на кампанията на другите основни съперници на Лукашенко.

Едната от тях е Мария Колесникова, която представлява банкера Виктор Бабарико, арестуван през юни заради обвинения в подкуп и пране на пари. Вероника Цепкало представлява съпруга си Валери Цепкало, бивш посланик в САЩ, който беше принуден да избяга в Русия по-рано този месец заради опасения относно сигурността му и сигурността на децата му.

Александър Лукашенко е на власт от 1994 г. Той изгради политическото си дълголетие върху смесица от събития – изчезването на противници на неговия режим, които бяха арестувани или получиха икономическо възмездие, както и изграждането на икономика от съветски тип, която му дава стабилност макар и на доста ниско ниво.

„Ситуацията в Минск сега е различна и изборите през следващия месец изглежда са най-голямото изпитание за режима на Лукашенко, откакто той встъпи в длъжност преди 25 години", пише Тимъти Аш, икономист за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management.

В телевизионно обръщение във вторник Тихановска заяви, че отговорът при обиколките в страната е "невероятен" и показва, че хората искат промяна.

 

Изток срещу Запад

Лукашенко усъвършенства геополитическия танц на опитите да играе срещу Русия и Запада. Страната разчита на евтина енергия от Русия, но също така се нуждае от икономически връзки с ЕС. Тази сделка обаче се изчерпва благодарение на въздействието на коронавируса.

Лидерът на Беларус се изсмя на заплахата от коронавируса, отказа да затвори страната и посъветва хората да пият водка, за да се предпазят от заразяване. По официални данни заразените в страната са повече от 67 хил. души, а починалите са 548. Тази седмица дори Лукашенко каза, че „най-удивително е бил заразен с коронавирус“, но се е възстановил.

Омаловажаването на въздействието на коронавируса при увеличаване на социалните субсидии (пенсиите ще се повишат на 1 август) не намалява напрежението в страната. „Средната ни заплата е 3,5 пъти по-ниска, отколкото в Литва, Латвия и Полша. Именно до това се стигна благодарение на правителството на Лукашенко“, коментира пред изданието Станислав Шушкевич, първият лидер на Беларус след независимостта на страната през 1991 г.

„Лукашенко може да предложи само методи на държавна администрация, които са полезни за колективна ферма, и това е което той прави през всичките тези години“, посочва 85-годишният в момента Шушкевич, който определя настоящия лидер на страната като „грубиян“.

Голяма част от кампанията на Лукашенко се фокусира върху посещението на военни части – ключов момент от властта му. „Вие и аз трябва да се тревожим най-вече за предотвратяването на дестабилизирането на ситуацията в страната ни. Това е първата и най-важна задача за вас и мен. Президентските избори са второстепенен въпрос“, коментира той пред служителите по сигурността във вторник.

В неочаквано развитие, което може да сигнализира за напрежение с Москва, беларуските представители обявиха, че властите са арестували 33 мъже, обвързани с руската наемна компания Вагнер.

Тихановска коментира в интервю за Ройтерс, че властите се опитват да обвържат съпруга й с предполагаеми чужди заговорници.

Опозицията е убедена, че Лукашенко и избирателната комисия ще опорочат изборите. Затова се полагат усилия да се проведе независимо преброяване на гласовете, за да се предотврати измама.

Независимите проучвания на общественото мнение са забранени в Беларус, а проправителствените агенции дават около 78% одобрение за Лукашенко, но опозицията и съюзниците й вярват, че страната е готова за политическа промяна. „Режимът се опитва да ни убеди, че има висока степен на одобрение. Ако наистина е така, защо толкова много хора са тук“, коментира тя на събитие в северния град Витебск.

На 9 август в страната няма да има много международни наблюдатели. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа каза по-рано този месец, че няма да изпраща мониторингова мисия в Беларус.

Шушкевич също е скептично настроен за резултатите. „Виждаме, че [населението] е много активно. Въпреки това системата за фалшифициране на бюлетините, която вече е в сила, е много сложна“, казва той.

 

 

Миглена Иванова

 

Станете почитател на Класа