Разрушителната стихия на Тръмп

Отдавна си личеше, че Тръмп е готов на всичко, само и само да бъде преизбран. Но колкото по-слаба е вероятността това да стане, толкова повече се увеличава неговата разрушителна стихия.

 

 

 

Коментар на Инес Пол.

 

Американският президент положи всички усилия да обяви пандемията за нещо незначително: прикриваше, лъжеше, подвеждаше, а накрая дори обяви ДНК-то на извънземните за нещо лечебно. Той допусна да се стигне до смъртта на над 150 000 души, за да избегне икономическия срив в страната. А постигна точно обратното.

Икономиката на САЩ е в изключително тежко положение, краят на което не се очертава. Броят на заразените продължава да расте стремително, а с него и страхът на все повече американци, че ще се заразят на свой ред. Всичко това не е благоприятно за бизнеса. Особено от гледна точка на глобалната икономическа криза, която постепенно ни показва разкривената си физиономия.

Умира и последната надежда на Тръмп

Така загива и последната надежда на Тръмп да задържи Белия дом. Ако икономиката продължава да се срива, на човека с големите обещания няма да му се удаде да бъде преизбран. Още отсега той изостава далеч зад своя конкурент Джо Байдън. А потъването изглежда няма как да се спре - точно както и разрушителната стихия на този президент.

Непосредствено след обявяването на 30%-ов срив в БВП, в един свой туит Тръмп се заигра с мисълта за отлагане на изборите. Основанията му: при гласуването по пощата били възможни много измами. За това няма никакви доказателства, но това няма значение за президента. Нито пък обстоятелството, че от юридическа гледна точка е доста невероятно изборите да бъдат отложени заради пандемията.

Междувременно Тръмп даде заден ход - не искал отлагане на изборите. Но идеята, така или иначе, бе вече изказана. Колкото повече наближава датата на изборите - 3 ноември - толкова по-ясно става, че Доналд Тръмп е готов да хвърли страната си в хаос и трайно да отслаби демократичните ѝ устои, ако загуби изборите. Тъкмо на този фон би следвало да се тълкуват политическите му ходове.

Защо изпрати федерална полиция в градове като Портланд? Не за да успокои нещата и да намали насилието, а за да даде нов тласък на разцеплението в страната. И защо в навечерието на националния празник говори тъкмо в Маунт Ръшмор пред скалата, в която са издялани образите на предишни американски президенти-поддръжници на расовата дискриминация и на търговията с роби? Във фаза, в която настроенията в страната са така нажежени? Той иска разцепление. И иска да отвори стари рани.

Предупрежденията се сбъдват

Демократите като Бърни Сандърс и Джо Байдън отдавна предупредиха, че този президент няма да се примири безропотно с едно поражение. Изглежда че опасенията им се сбъдват. Нещо повече: колкото по-слаба е вероятността Тръмп да победи, толкова повече се увеличава неговата разрушителна стихия.

В крайна сметка Тръмп няма да успее да разруши правната система на САЩ. Но е твърде тревожно, че политическото противопоставяне по улиците на страната постепенно придобива военен характер. Добре е, че все повече републиканци се дистанцират от своя непредвидим президент - изглежда все пак им става ясно, че нямат бъдеще с него. И че накрая ще понесат отговорността за делата му.

Станете почитател на Класа