Защо Лукашенко разигра „антируската карта“?

Когато нашите „западни партньори“ се възползват от антируски настроения, това не учудва никого. Но щом „антируската карта“ се разиграва от съюзническа страна, това буди известно недоумение. Поне да имаше защо – тук обаче виждаме, меко казано, провокация.

Беларус съобщи, че е задържала 33 бойци от частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, пристигнали в страната 11 дни преди президентските избори уж „с цел да дестабилизират обстановката през изборната кампания“.

А общият брой на „дестабилизаторите“ според телевизия „Беларус 1“ достига 200 души. Каква лодка може да се „разклати“ на избори, в които всички алтернативни кандидати лежат по затворите, не се знае. Но ако си представим, че пуснат някого от тях и го сложат на барикадите на един условен „майдан“, не е ясно кой може да е по-изгоден за руските власти от днешния президент. Дори при всичкото му перчене и флирта със Запада.

Обвиненията, че Русия влияе на избори, са нещо обичайно през последните години. В случая обаче обвинението е просто нелогично. Лукашенко май си остава най-удобният за Москва лидер на Беларус.

Освен логиката впрочем има и подробности, сочещи, че руската следа в братската страна е „изфабрикувана“. Беларуският държавен канал твърди, че са задържани т. нар. наемници от ЧВК „Вагнер“. И те може наистина да имат нещо общо с някаква частна военна компания. Но по всяка вероятност не са били изпратени в Минск, а в Судан.

Видеото, показано по държавната телевизия, съдържа цял ред интересни подробности. Първо, от задържаните са иззети судански лири и телефонни карти от Судан. Подчертавам, че картината идва от държавния канал „Беларус 1“.

Второ, новите нашивки по камуфлажа с надпис „Наш бизнес е смъртта. И бизнесът върви добре“. Защо ли са притрябвали на „провокатори“, чиято задача е да се смесят с тълпата, да бъдат незабележими?

Трето, сред иззетите неща показват предмет, наподобяващ сменяема ръкохватка за автомат „Калашников“. Какво да правят с нея „провокатори“ по мирните митинги?

Минск е бил междинен транспортен пункт за ЧВК. И то обичайният междинен пункт. Пише се, че през Беларус са били доставяни оръжия, инструктори и консултанти за Судан. Както от Русия, така и от самата Беларус (военнопромишленият комплекс там работи). Задържаните най-вероятно са пътували тъкмо затам и проблемът с транзита на властта в Минск изобщо не ги е вълнувал.

Но Александър Григориевич явно замисля представление с антируска риторика. С каква цел? Да прояви лоялност към американците, мъчейки се от половин година да си оправи отношенията с тях? Да наплаши избирателите с руснаците, решили да превърнат мирните митинги в „кървава баня“ – и така да оправдае засилените репресии? Или за да обяви извънредно положение точно в деня на вота?

То се знае, че Русия ще отговори. Не задължително публично, не задължително светкавично. Едва ли Александър Григориевич не схваща това.

Алексей Филатов, в. Независимая газета

Станете почитател на Класа