„Златото на бедния човек“

„Златото на бедния човек“
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    31.07.2020
  • Сподели:

През последните дни инвеститорите се съсредоточиха върху рекордните ръстове на цената на златото, но в същото време среброто поскъпна с около 25% през юли, отчитайки своя втори по големина месечен ръст в историята, но това продължава да бъде пренебрегвано от трейдърите, пише Market Watch.

„Среброто често е наричано„ златото на бедния човек “, тъй като някои от факторите, водещи до покачване на цените на златото, влияят и върху цените на среброто“, коментира Ед Мой, главен пазарен стратег към търговеца на злато Valaurum. „И това, което движи цените на златото сега са главно страхът от инфлация поради мащаба на паричните и фискални стимули в световен мащаб и стремежът към безопасност поради несигурността около това как и кога ще се възстанови световната икономика“, подчертава експертът.

Среброто обаче е „по-евтино на ниво тройунция“ от златото и цените му са много по-променливи, подчертава Мой. Освен това среброто „изостава от темпото на поскъпване на златото“, като в същото време броят на тройунциите сребро, с които може да се закупи една тройунция злато достига исторически високо ниво, което означава, че или „златото е надценено, или среброто е подценено“. 

Ако среброто е подценено, „ще се правят много пари“, смята Мой.

Фючърсите на среброто достигат цена от 24,501 долара за тройунция на 27 юли, което е най-високото ниво от август 2013 г. Към 30 юли фючърсите се търгуват с ръст около 25% за този месец, но дори не се доближават до рекорда от 48,599 долара за тройунция, записани през април 2011 г.

За сравнение цената на златото се изкачи до рекордно ниво от 1 953,40 долара за тройунция на 29 юли, което представлява ръст от около 8,5% за този месец.

„Среброто дори не е на половината от най-силните си времена“, посочва Райън Джианото, директор изследвания в компания GraniteShares. Въпреки че е малко вероятно среброто да удвои стойността си в близко бъдеще, „не е разумно да изключваме екстремни сценарии“, добавя той.

Необходими са повече от 80 тройунции сребро, за да се купи една тройунция злато. Въпреки че съотношението отбелязва значителен спад през последните месеци, то все още е доста над типичното съотношение злато-сребро, което Moй определя на 60 тройунции сребро срещу една злато.

Рос Норман, главен изпълнителен директор на Metals Daily, казва, че съотношението между двата метала се е повишило до 4000-годишен връх при 126 тройунции сребро за една злато на 18 март.

„От известно време е ясно, че среброто е било прекалено евтино в сравнение със златото ," изтъква Норман. Съотношението все още е исторически високо, "което предполага, че все още има възможност за по-големи печалби при среброто".

Той добавя, че златото "често се позовава на среброто, за да "удостовери" ралито си, а ако разликата между двата метала стане твърде голяма, както се случи наскоро, тогава златото "се укротява".

За онези, които искат да инвестират в сребро, фючърсните договори са „добри за опитни спекуланти, които знаят как да се ориентират в сложни трансакции и имат време да вземат моментни решения и да се конкурират с професионалисти по финансови инвестиции“, споделя Мой.

За повечето индивидуални инвеститори правителствените сребърни кюлчета са привлекателен начин за инвестиране, добавя той, като правителствата гарантират теглото, съдържанието и чистотата на всяка монета. Говорителят на американския монетен двор заяви, че бюрото е доставило с 604 000 тройунции сребърни кюлчета повече през тази година до юни, в сравнение със същото време през миналата година.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа