Путин отложи инвестиционен план за 360 млрд. долара заради пандемията

Путин отложи инвестиционен план за 360 млрд. долара заради пандемията
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.07.2020
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин отложи с шест години ключовия си национален план за инвестиции на стойност 360 млрд. долара, тъй като коронавирусната пандемия тласна Русия към рецесия и оставя дупка във федералния бюджет, пише Financial Times.

Путин определи т. нар. Национални проекти преди две години като силно необходимо инжектиране на 25,7 трлн. рубли (362 млрд. долара) в руската икономика и обеща, че ще повиши стагниращия стандарт на живот и ще съживи замрелия ръст на брутния вътрешен продукт, за да надхвърли средния в глобален план до 2024 г.

Решението да забави инициативата, определена от Кремъл като основна цел на вътрешната политика на Путин по време на настоящия му президентски мандат, е най-яркият признак до момента за щетите от COVID-19 за руската икономика и въздействието му в дългосрочен план върху бюджетните приходи на страната.

Това също така е пълен обрат спрямо обещанието на Путин по-рано тази година да стимулира разходите в краткосрочен план в опит да съживи намаляващия си рейтинг. Решението е взето само няколко седмици след като той спечели референдум за нова конституция, която ще му позволи да игнорира предишните ограничения за мандатите и да управлява още 16 години.

Отлагането на инвестиционната програма вероятно ще забави още повече възстановяването на руската икономика от 6-годишния спад и означава, че реалните доходи на домакинствата вероятно ще продължат да намаляват. Това може да задълбочи общественото недоволство, което доведе до поредица от протести срещу Путин през миналата година.

„Трябва да работим при по-строги бюджетни ограничения“, каза премиерът Михаил Мишустин пред Путин на предавана по телевизията среща в понеделник.

„Разпространението на коронавируса и последиците от него за световната икономика и за нашата страна… създават нови ограничения, забавят икономическия растеж и свиват консолидирани бюджетни приходи“, допълни той, след което Путин прие предложението му крайният срок за Националните проекти да бъде удължен до 2030 г.

Блокадата в Русия за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и глобалната блокада, която нанесе удар върху търсенето на износа ѝ на природни ресурси, ще доведат до свиването на руската икономика с 6% тази година, прогнозира Световната банка. Тя ще започне да се възстановява едва през 2022 г.

Освен това спад на цените на петрола заради глобалния срив на търсенето на гориво от шофьори, авиокомпании и корабни компании се очаква да намали бюджетните приходи с 40 млрд. долара тази година.

Анализатори отбелязват увеличаването през последно време на арестите и задържанията на политически опоненти, журналисти и активисти като знак, че Кремъл ще се стреми да се бори с общественото недоволство със сила вместо с подаяния.

Решението на Кремъл да спести пари, като отложи плана Национални проекти е взето в момент, когато други европейски правителства инициират големи програми за стимулиране, за да помогнат на икономиките си да се възстановят от пандемията.

Западните санкции, които бяха наложени на Русия след анексирането на Крим през 2014 г., ограничават Москва да взема заеми от международните дългови пазари, а Путин се въздържа от прибягването към националния фонд „Богатство“ на стойност 170 млрд. долара, тъй като се опасява, че те ще са необходими за защита срещу потенциални бъдещи санкции.

Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Станете почитател на Класа