Кой напада ООН?

Кой напада ООН?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.07.2020
  • Сподели:

Историците твърдят, че преди 78 години, няколко седмици след нападението на Япония над Пърл Харбър, когато Уинстън Чърчил посещава Франклин Рузвелт в Белия дом, той нетърпеливо споделя с него идеята за създаване на нова организация за международна сигурност. Въпреки късния час, той тича до спалнята на Чърчил, хващайки го по пижама, за да говори за идеята на ООН. „О, какъв страхотен ден ще бъде това в историята“, възкликва Хари Труман, който заменя Рузвелт, подписвайки Устава на ООН на 26 юни 1945 г. „Страните са отменили различията си в непоколебима решимост да намерят начин да сложат край на войните“, допълва той.

Всичко това обаче е в миналото. Днес ООН все по-често притеснява американските президенти. По време на миналогодишното заседание на Общото събрание, представителят на САЩ при ООН Черит Норман-Шалет заяви, че Петият комитет на ОС, който отговаря за административните и бюджетните въпроси, не е в състояние да намери решения на критични въпроси, особено на тези, които "изискват политическа дискусия." Тя добави, че САЩ са дълбоко загрижени за „липсата на уважение към съгласието, демонстрирано от „Група 77.“

Създадена през 1964 г., тази група включва 134 държави-членки на ООН. Тя се застъпва за реформа на ООН, в която тя не се чувства удобно със състава на Съвета за сигурност (общо 5 постоянни членове) и правомощията на вето, които имат постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Това е имал предвид американският Черит Норман-Шалет.

През десетилетията от съществуването на ООН наистина се натрупаха проблеми в системата на функционирането му: големи разходи за пари, тромавост, дублиране на функции на различни комисии и агенции. В работата на механизма за предотвратяване на войната обаче, Вашингтон има правото на вето. Следователно, САЩ бомбардираха Югославия през 1999 г., нахлуха в Ирак през 2003 г. и се намесиха в Сирия през 2014 г. без санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Тези нарушения на Устава на ООН и международното право не доведоха до изключване на САЩ от Организацията, нито до общ протест на страните членки. А за основния платец на ООН, който покрива 22 процента от бюджета на организацията - 674,2 милиона долара (Русия - около 4 процента, 73,7 милиона долара), е важно ООН първо да работи на принципа „Америка на първо място“, след като плаща.

Известно е, че развитите страни на Запада дават много по-голям принос в бюджета на ООН от останалия свят. Паневропейският принос е 844 милиона долара. Заедно с Китай (12 процента от бюджета - 367,9 милиона долара) най-големите световни сили плащат най-много, докато страните, които получават пряка помощ от ООН, плащат много малко - най-често 0,001 процента от бюджета. Тръмп не е Рузвелт, той иска Организацията на обединените нации да "изплати" американските пари или да намали приноса на САЩ. В края на миналата фискална година, в общия дълг на 65 страни-членки на ООН от 1,4 трилиона долара, САЩ дължат 674 милиона за 2019 г. и 381 милиона за предходни години.

Не става въпрос обаче само за пари. Ерозията на статута на ООН и намаляването на престижа му се превърнаха в стратегия за САЩ и техните съюзници да изчистят полето на международната дейност от противниците. Ето какво пише, например, „Икономист“: „изглеждаше възможно да се радваме, че към 75-годишния си юбилей ООН нарасна от 51 до 193 членове и беше в центъра на световния ред, основан на спазването на законите но няма вечен международен ред ... Правилата остават, но основните сили все повече ги игнорират. Русия превзе част от Украйна, Китай окупира спорни територии в Южнокитайско море. Америка отдавна се оплаква от цената на своята подкрепа за многостранната система ... Главният архитект на системата САЩ вече има президент, който изглежда е готов да пусне на ООН валяка с удоволствие. "

Казано е откровено. Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, от ядреното споразумение за Иран, блокирането на избора на нови съдии в апелативните органи на СТО, злоупотребата с американската привилегия на притежателя на световната резервна валута - всичко това престава да бъде детайл от характера на „екстравагантния американски президент“. Настъпва разпад на световния ред в интерес на последната империя на нашето време и ООН се превръща в един от основните противници в това. Следователно, Вашингтон не се нуждае нито от ЮНЕСКО, нито от други организации на ООН. Общото събрание все още не е разбрало, че не трябва да празнува 75-годишнината на Организацията, а да засили защитата на единствената международна организация, способна да укрепи мира.

Въпреки това, механизмът за вземане на решения на ООН е дълбоко засегнат от вируса на американското превъзходство. 22 процента от бюджета, всички американски служители в апарата, комитетите и комисиите на ООН ... Какво мисли генералният секретар на ООН Антониу Гутереш за това? Някои от неговите изявления звучат потискащо: „Светът не е многополюсен, казва генералният секретар, той е изключително хаотичен, което означава, че „ООН и съвместното му глобално управление са обречени на по-малко ефективност в света на конкуренцията на великите сили “. Затова е необходим лидер. Един. За да няма конкуренция. Според „Икономист“ "Америка може отново да е носител на стандарта на либералния световен ред." Именно този „носител на стандарти“ систематично унищожава ООН.

Предстоящите избори на новия президент на САЩ едва ли ще спрат текущия процес. Без реформи изглежда, че ООН не устройва никого. Но САЩ и другите „богати“ не искат да плащат за реформи, които биха засилили влиянието на всички държави върху дейността на Организацията и нейните институции. Наистина няма време за честване на годишнини.

 

 

Елена Пустовойтова   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа