Икономиката на Гърция

Икономиката на Гърция
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.07.2020
  • Сподели:

Икономиката на Гърция вероятно ще се свие със 7,5-10,5% през тази година заради щетите, нанесени на страната от разпространението на COVID-19, посочват от мозъчния тръст The Foundation for Economic & Industrial Research (IOBE) в своята тримесечна прогноза.

В сряда Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че гръцката икономика ще отчете спад от 9%, като през 2021 г. тя ще нарасне с 6 на сто. 

Тримесечната прогноза на IOBE е значително помрачена от предходната такава, направена през април, когато мозъчният тръст заяви, че очаква икономиката на страната да се свие с между 5 и 9%, съобщава Ройтерс.

Гърция загуби една четвърт от своя брутен вътрешен продукт (БВП) по време на 10-годишната си дългова криза. Икономиката ѝ нарасна с 1,9% през миналата година, като правителството обяви, че ще се стреми към 2,8-процетен ръст през тази година.

Но блокадата, която Атина наложи, за да спре разпространението на пандемията в началото на 2020 г., удари местния бизнес. Ограниченията за пътуванията по целия свят също нанесоха множество щети върху зависимата от туризма гръцка икономика.

„Ситуацията около здравната криза все още е тревожна“, заяви ръководителят на мозъчния тръст Никос Ветас и добави, че Гърция трябва да използва европейските средства, които ще ѝ бъдат предоставени за укрепване на инфраструктурата и преминаване към нов модел на растеж.

В началото на април ЕС одобри държавна помощ за Гърция в размер на 2 млрд. евро. Програмата за Гърция позволява държавни гаранции по заеми за попълване на оборотния капитал, посочи заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер.

Нивото на безработица в Гърция, най-високото в еврозоната, ще се увеличи до 19,3%-20,5%, спрямо 17,4% през миналата година, тъй като коронавирусът принуждава много компании да прекратят дейността си, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитирайки IOBE.

 

Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Станете почитател на Класа