Какво се случва в Commerzbank?

Какво се случва в Commerzbank?
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.07.2020
  • Сподели:

Скована от шок. Така изглежда от дни втората по големина частна банка в Германия. След изненадващите съобщения за оставките на главния изпълнителен директор Мартин Цилке и председателя на надзорния му съвет Щефан Шмитман Commerzbank се озовава насред коронакризата без ефективно ръководство. Представянето на новата стратегия, което се предвиждаше да се случи в началото на август, сега вероятно ще бъде отложено.

Решаващо за предложението за оставка на Цилке бяха неотдавнашните атаки от страна на основния акционер Cerberus, които бяха споделени от много други инвеститори и широката публика, пише германският бизнес ежедневник Handelsblatt. През последните няколко дни изпълнителният директор бил осъзнал, че вече няма достатъчно подкрепа за предстоящото обновяване. „Банката се нуждае от мащабна трансформация и следователно - от нов изпълнителен директор, който също така да има необходимото време от страна на капиталовия пазар, за да приложи стратегията", каза той.

Цилке възнамерява да напусне най-късно до края на годината. Тъй като Шмитман винаги е подкрепял курса на изпълнителния директор, той също искал да си тръгне по-рано. Британско-германският професионалист по финансите Николас Телър се обсъжда като негов наследник. Шефът на поделението за корпоративните клиенти Роланд Бьокхут и главният финансов директор Бетина Орлоп имат най-добри шансове за позицията на изпълнителния директор.

Независимо от темата за смяната в ръководството вече е ясно, че ще има сериозни съкращения. Според информация на Handelsblatts стратегията, която все още се разработва от Стария борд на директорите, предвижда да се затворят почти 450 от понастоящем 1000 клона. Общо около 10 000 работни места трябва да бъдат премахнати, което означава всяко четвърто работно място. Предвиждат се и съкращения в международния бизнес.

Оттеглянето на Цилке е като гръм от ясно небе за хора извън банката. По време на последните си публични изяви той излъчваше оптимизъм и стремеж за действие. В Берлин той обсъждаше с политиците правителствените пакети за помощ в рамките на причинената от коронавируса криза.

А в Commerzbank той работи с колегите си над управлението на нова стратегия за 150-годишната банка. "Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че всички ние ще излезем от тази криза възможно най-добре", обеща той на общото събрание в средата на май.

Въпреки това, след като Цилке предложи на председателската комисия и комисията по номинации на надзорния съвет в петък да отмени преждевременно договора си, който действително е до края на ноември 2023 г., други скоро ще оформят бъдещето на втората по големина частна банка в Германия. „Искам да изчистя пътя за ново начало", е казал Цилке. С оттеглянето си той поемал отговорност и за незадоволителните финансови резултати на банката, подчертава шефът на Commerzbank.

 

Той е начело на компанията от 2016 г., която оттогава не успя да отговори на много от собствените си цели. Стратегията на Цилке, която беше представена през септември 2019 г., беше разкритикувана като недостатъчна както от страна на банковия надзор, така и от инвеститорите. През първото тримесечие банката дори изпадна в зоната на загубите заради предстоящите кредитни неизпълнения вследствие на кризата. Акциите на банката загубиха около една четвърт от стойността си от началото на годината.

В крайна сметка решаващият фактор за оставката на Цилке е бил фактът, че критиките към него от страна на основния акционер Cerberus бяха споделени от много други инвеститори, политици и широката общественост. Американският финансов инвеститор, който притежава почти пет процента от Commerzbank, наскоро нападна мениджмънта на банката с две писма, които станаха публични и в които се настояваше за по-строги икономии.

Тогава Цилке е осъзнал, че вече няма достатъчно подкрепа за прилагането на новата стратегия на банката, над която ръководството работи месеци наред.

Малко вероятно е обаче Надзорният съвет да се занимава по-интензивно със стратегията на следващото си заседание в сряда. Преди това той трябва не само да потърси нов изпълнителен директор, но и наследник на председателя на надзорния съвет Шмитман, който ще отстъпи от поста на 3 август.

Ако треньорът на даден отбор си тръгне, тогава вие също трябва да поставите под въпрос себе си като президент на клуба, написа Шмитман в публикация във вътрешната мрежа на Commerzbank, с която разполага и Handelsblatt. „Сега можем да улесним нещата и да кажем, че смяната на треньора е достатъчна. За себе си обаче стигнах до извода, че и аз съм отговорен и трябва да поема вината“. Работата на екипа на Изпълнителния съвет не трябва да бъде„ насложена от периодични кадрови дебати или дискусии“, написа още той.

Финансовият инвеститор Cerberus, който предизвика труса с писмата си, не коментира обявените оставки. По принцип оттеглянето на Цилке било правилно, се казва в обкръжението на Cerberus. От друга страна, не било хубаво Шмитман също да се откаже и по този начин да създаде управленски вакуум.

Експертите също са критични към факта, че изпълнителният директор и директорът на надзорния съвет подават оставка едновременно. „Поради своята отговорност към клиентите и служителите и двамата трябваше да изчакат, докато бъде представен приемник", казва Фолкер Брюл, управляващ директор на Центъра за финансови изследвания в университета във Франкфурт. „Това нанесе големи щети на банката".

 

 

Федералното правителство изрази съжаление за оставката на двамата мениджъри. И двамата проявиха изключителна ангажираност в Commerzbank в трудни моменти, заяви Министерството на финансите. „Г-н Цилке и д-р Шмитман имат голям принос за Германия като финансов център“. След като банката беше спасена от държавата по време на финансовата криза, федералното правителство все още държи 15,6 процента от нея и твърди, че напълно задържи ангажимента си към компанията. Не е тайна обаче, че мнозина в Берлин са недоволни от развитието на бизнеса ѝ през последните години.

За да осигури нов тласък, федералното правителство вкара през май двама нови членове в Надзорния съвет - Юта Дьонгес и Франк Цицовски. В допълнение финансовата агенция, която управлява дяла на федералното правителство, вкара проверка в Commerzbank, извършена от консултантската фирма BCG.

Въпреки това обаче Берлин не е настоявал за оставките на двамата мениджъри, твърдят информирани източници.

 

 

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа