Путин не изтърпя това

Германският политик Грегор Гизи обяснява в интервю за Deutschlandfunk защо е време Западът и особено Германия да направят крачка към Русия. Подобна стъпка може да бъде премахването на санкциите. Можете да критикувате Путин, казва Гизи, но не бива да пренебрегнете Русия, както и да забравите за собствените си грешки.

 

Deutschlandfunk: Западът прояви арогантност и високомерие, Путин не изтърпя това

 

Руският президент Владимир Путин излиза от референдум за конституционната реформа още по-укрепнал. Според политикът от «Лявата партия» Грегор Гиси Путин вече ще бъде по-твърд в исканията си.

Грегор Гизи: Путин има явно болшинство — не е задължително да е в Москва, може би не е и в Санкт Петербург. Но ако отидете в провинцията, в малките градове, положението там е съвсем различно — както сред работниците, така и сред селяните. В средите на интелигенцията, разбира се, всички спорят, изясняват отношенията..

Русия е мощна държава и Германия има геостратегически интерес към добри отношения с Русия и Китай, въпреки че е възможно и трябва да ги критикуваме. Не трябва да забравяме нашия геостратегически интерес.

През 2001 г. Путин бе в Бундестага. Чух речта му. Тогава той предложи сътрудничество с специалните служби, армиите, полицията, сътрудничество в областта на икономиката, науката и културата.

Но Западът се държа арогантно и високомерно.

Западът реши, че това не му трябва. Оттогава Путин се промени. Той казва, че няма да позволи никой да ограничава още повече сферите на влияние на Русия. Нямам предвид Крим, а Сирия и т.н. В Германия много се говори против Путин.

Но ние трябва да се настроим, че оттук нататък Путин ще бъде още по-строг в изискванията си…

Заради санкциите руснаците създават нови производствени мощности, защото вече не могат да купуват някои стоки. Ако той реши икономическите проблеми и в резултат на това някои социални, той ще започне да действа по-енергично и от по-силни позиции.

Обама направи грешка, като го нарече ръководител само на някаква си регионална държава. Познавам този тип политици. Ако нещо ги удари, те започват да доказват, че страната им е велика държава.

Има само един начин: трябва да се споразумеем за премахване на санкциите на ЕС срещу Русия, при условие че някои неща бъдат премахнати и изяснени. Няма друга възможност. В този случай Путин според мен ще е готов за отстъпки. И на мене, както и на много други леви, не ми харесва, че той подкрепя десните сили в Европа, коите се противопоставят на ЕС.

Но той ги подкрепя само защото ЕС наложи санкции срещу него. С други думи, има нужда от тях…

Ако при Путин се появи усещането, че Западът му протяга ръка, разпознава него и неговото влияние, въпреки че той поставя определени условия за премахване на санкциите, тогава мисля, че имаме шанс. И тук Германия може да играе ключова роля. Само поради нашата история трябва да се опитаме да установим добри отношения с Русия и да избягваме каквото и да е изостряне.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа