«Кръстникът» на Грузия разваля бизнес амбициите на САЩ — Вашингтон иска възмездие

Американската администрация не може пълноценно да лобира бизнес интересите си в Грузия заради местен «съюзник на Путин».

Това написа конгресменът-републиканец Маркуейн Мълин в публикация за изданието The Hill.В статията става въпрос за Бидзина Иванишвили, който ръководи управляващата партия в Грузия и се смята за „кръстник“ на страната, благодарение на влиянието си.

 

"Кръстникът" на Грузия разваля бизнес амбициите на САЩ - Вашингтон иска възмездие

 

Мълин посочва, че грузинският политик е получил образованиев Русия и е направил богатството си през «мръсните деветдесет години».

Коалицията на «Грузинска мечта» Иванишвили доведе на власт през 2012 година.
Тогава той оглави правителството на страната. Но дори след оставката, според конгресмена, Иванишвили е запазил влияние и впоследствие се завръща към председателството на своята партия.

„Потребността на Иванишвили от безусловно консолидиране на властта и контрола не се ограничава само до грузинското правителство.
Съюзникът на Путин активно работи за експулсиране на американския бизнес, легално опериращ в страната “, негодува американецът.

Като пример той посочва компанията Frontera Resources, която спечели пари чрез извличане и продажба на грузински енергоресурси. В списъка се оказаха и Iconia Capital LLC,
Georgian American Alloys, Georgia Manganese, Philip Morris.
Всички те, според твърденията на републиканеца, са били подложени на натиск от Иванишвили.

Във връзка с това конгресменът припомни своя законопроект от миналата година, който предвиждаше антигрузински санкции. По-специално документът даде възможност да се идентифицират настоящи или бивши грузински служители, които пречат на реализацията на американските бизнес интереси.

«Ако президентът реши, че Грузия е извършила подобни действия, президентът трябва да наложи финансови и търговски санкции на грузинското правителство, както и да наложи санкции върху визите и имуществото на определени лица», обясни политикът.

Мълин нарича одобрението на инициативата си „добра първа стъпка“ за наказване на грузински политици, които са неудобни за Вашингтон, като им показват как САЩ „подкрепят борбата за свобода“.
Заслужава да се отбележи, че Мълин не е единственият, който поиска да добави Иванишвили в американския черен списък. Лобирайки интересите на американските компании, други републиканци се опитаха да дискредитират грузинския политик. Така през юни група конгресмени поискаха Белият дом да наложи санкции срещу Иванишвили, като го нарече «близък съюзник» на руския лидер Владимир Путин. Призивът беше направен в доклада „Укрепване на Америка и противодействие на глобалните заплахи“, разработен от Републиканския комитет за изследвания

„Текущите санкции не се използват достатъчно срещу чуждестранните приятели на Путин, подкопавайки суверенитета на бившите съветски републики. Бидзина Иванишвили, най-богатият човек в Грузия, е близък съюзник на Путин и участва в дестабилизацията на Грузия в полза на Русия “, се казва в доклада.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа