В САЩ църквата раздаде щурмови карабини на бунтовниците

В град Троя, в щата Ню Йорк, баптистката църква раздаде безплатно на бунтуващите се поради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд щурмови пушки AР-15.

Отбелязва се, че всичко се е случило в неделя, 28 юни. Организаторите на движението “Черните животи имат значение” (ЧЖИЗ) също са присъствали на мястото на протестите. Струпват се толкова много хора, че обикновените богомолци не са успели да влязат на служба. По-специално, местна жителка не е успяла да мине през тълпата с децата си и затова е трябваше да се бута. В същото време бунтовниците започват да крещят фрази в мегафоните, като например: „Спасете тези деца“.

Черните борци за равенство не обичат белите. Защо това не се счита за расизъм в САЩ?

Енориашите са се опитали да се противопоставят на бунтуващите се жители, заради което е имало схватка. На мястото пристигат силите на реда. Според капитана от полицията Стивън Баркър не е имало арести по време на разправията. „Нашите офицери бяха на мястото. Но повечето полицаи бяха изпратени тук, за да контролират уличното движение”, каза той.

По-късно един от полицаите застава близо до храма и съветва енориашите да не напускат сградата и да не предизвикват нови сблъсъци. В отговор на това от там започват да крещят: Протестиращите те мразят“, а след това тълпата започва да вика, че презира полицая. Освен това един от бунтовниците казва: „Църквата ви ще изгори тази вечер“.

Името на движението ЧЖИЗ е в съответствие с основния лозунг на протестите, които пометоха десетки американски градове: неговите участници се борят срещу системното потисничество над черните жители на САЩ и полицейската бруталност. Протестите, които периодично се превръщат в погроми и грабежи, започнаха след като афроамериканецът Джордж Флойд загина при ареста си.

По-рано беше съобщено, че Англиканската църква е определила Исус за черен. “Исус е от Близкия изток, не е бял. Важно е да помним това “, заяви духовният водач на Англиканската църква, кентърбърийският епископ Джъстин Уелби. Той също придружи поста си със своите „любими образи“ на тъмнокожия Христос от цял свят”.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа