Берлин казва: "Отношенията със САЩ са толкова лоши, че дори ако демократите се върнат в Белия дом, не могат да ги поправят"

Берлин казва: "Отношенията със САЩ са толкова лоши, че дори ако демократите се върнат в Белия дом, не могат да ги поправят"
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    30.06.2020
  • Сподели:

Дните на доброто "трансатлантическо партньорство" са отминали, призна министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, като добави, че дори ако демократите се върнат на власт, няма вероятност автоматично да върнат тези дни.


"Всеки, който вярва, че трансатлантическото партньорство отново ще бъде това, което беше някога при президента демократ, подценява структурните промени", заяви министърът пред германската информационна агенция dpa, като намекна, че отношенията между двамата съюзници никога няма да бъдат същите, дори и без президента Доналд Тръмп начело във Вашингтон.


Въпреки това той също призна, че Берлин все още не е готов да се откаже от своя дългогодишен съюз с Вашингтон. „Трансатлантическите отношения са изключително важни, те ще останат важни и ние работим, за да гарантираме, че те имат бъдеще", каза той.


Отношенията между двамата съюзници в НАТО наистина са разрушени по време на президентството на Тръмп до степен, че германските медии започнаха да се позовават на Берлин като "любимия противник на американския лидер ". Тръмп многократно критикува Берлин заради неговото неизпълнение на двупроцентния праг за отбрана в рамките на задълженията към НАТО.


Съвсем наскоро той реши да изтегли почти 10 000 от 34 500 американски военнослужещи, намиращи се в момента в Германия, добавяйки, че няма да ги върне, докато Берлин не внесе своите неплатени сметки към НАТО.


Вашингтон също многократно се сблъсква с Берлин заради съдбата на руския газопровод "Северен поток 2" - проект, подкрепен от Германия, който САЩ се стремяха да свалят на всяка цена.


25-процентовото мито за стомана и 10-процентовото за алуминий, наложени от Тръмп на ЕС, което силно засегна германската автомобилна индустрия, също не подобриха отношенията между двете страни. Не ги подобриха и заплахите на Вашингтон да наложат мита на вносните коли, което германският канцлер Ангела Меркел нарече "реална заплаха за просперитета на мнозина в света." Тя също предупреди, че Европа трябва да е готова за реалност без САЩ като световна сила.

Станете почитател на Класа