Путин: "Няма никаква причина да се твърди, че някой нарочно е пуснал вируса"

Версиите за изкуствения произход на коронавируса не са подкрепени с доказателства, каза руският президент Владимир Путин, който призовава нациите да обединят усилията си за борба със заплахата, а не да се „обвиняват взаимно".


В ексклузивно интервю за „Росия 1" Путин заяви, че „страните трябва да се борят срещу пандемията, а не да спекулират откъде е дошла".


"Няма причина да се каже, че някой е пуснал вируса нарочно", каза президентът, като предвиди, че "нищо добро няма да се случи, ако някой се придържа към тази версия".


"За да се справим ефективно с епидемията, трябва да обединим усилията си и да не се обвиняваме един друг", подчертава президентът, който е убеден, че "е необходимо да направим това, което ни кара всички да се освободим от тази заплаха. Тук, по този път ни очаква успехът, а не по пътя на конфронтация", подчерта той.


Някои американски политици, включително президентът Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео, предположиха, че коронавирусът произхожда от лаборатория в Ухан, твърдения, които Китай категорично отрече.


От своя страна, изпълнителният директор на СЗО за извънредни ситуации в здравеопазването Майк Райън обяви в началото на май, че организацията има доказателства за генетичната последователност на коронавируса, показваща, че вирусът се среща естествено.

Станете почитател на Класа