Кървавите сделки на "Зиг Зауер"

Германските оръжия с марка "Зиг Зауер" са прочути със своята надеждност. Славата им ги прави популярни и в страни като Колумбия и Мексико, където и до днес с тях се убиват хора.

Оръжейният производител "Зиг Зауер" закрива завода си в Германия. Прокуратурата в Кил обаче води следствие срещу фирмата и е замразила сметките ѝ. Кървавата следа води към Колумбия.

На първи декември 1993 година най-издирваният за времето си престъпник в света – наркобаронът Пабло Ескобар, е засечен след проведени от него телефонни разговори със семейството му. Ден по-късно специалните части щурмуват дома, в който се укрива в Меделин. Той стреля по тях с пистолета си, с който не се разделя от години, но нападателите са твърде много – куршумите им го уцелват. На втори декември  умира, до трупа му е поставен неговият деветмилиметров „Зиг Зауер“, с който е ликвидирал десетки хора.

Забраната за износ в трети страни се заобикаля

Тази история показва въодушевлението, което предизвикват пистолетите „Зиг Зауер“ в Колумбия и до днес. А редица безскрупулни фирми използват тази този факт в търговията си, като при това заобикалят наложената преди година от германското правителство забрана за износ в т.нар. трети страни.

Колумбия - трупът на Ескобар след полицейската акция

Колумбия - трупът на Ескобар след полицейската акция

В Колумбия 80 процента от убийствата се извършват с ръчно стрелково оръжие. Вилингер е сигурен, че това е известно на отговорните лица във фирмите-производителки, но въпреки това те очевидно продължават да доставят незаконно оръжие в Латинска Америка. „Тази безогледна бизнес политика за сметка на местните хора трябва незабавно да бъде прекратена", казва той.

През 2019 германските производители на ръчно стрелково оръжие потриваха ръце след една фантастична за тях година: продадени в чужбина пистолети и картечници за почти 70 милиона евро, т.е. ръст от 79% спрямо предходната година. Най-вече в Норвегия, Великобритания и Литва. Но и в САЩ.

Така излиза, че фирми като „Зиг Зауер“ продължават без разрешение да пласират оръжие в САЩ, както през последните години. След което пистолетите с надписа „Made in Germany" се появяват в държави като Никарагуа, Мексико или Колумбия и осакатяват или убиват стотици хора.

 

Пистолет Сиг Зауер, 9 милиметра

Пистолет "Сиг Зауер", 9 милиметра

 

Ралф Вилингер от Организацията в защита на децата „terre des hommes" нарича това фарс – щом крайната цел на германските доставки остава непроверена: „Войниците на колумбийската армия са използвали пистолети „Зиг Зауер“, за да избиват невинни хора, включително малолетни, и да представят това като битка срещу партизанското движение. Въоръжени престъпни банди и паравоенни формирования, които набират малолетни, са ги принуждавали да използват „Зиг Зауер“.

"Хеклер и Кох" и убийствата в Мексико

Случаят със „Зиг Зауер“ фатално напомня за историята, която вдигна най-много шум в Германия по отношение на незаконния оръжеен износ: продажбата на 4 500 германски автомати марка „Хеклер и Кох“ на Мексико. Предполага се, че с тях са били избити и множество мирни граждани. Заради нарушение на Закона за контрол върху бойното оръжие преди година фирмата бе осъдена да плати 3,7 милиона евро глоба.

Правозащитничката Карола Хаузотер казва по този повод следното: „Германското правителство е знаело колко тежко е положението с човешките права в Мексико. Но са намерили компромисно решение, което да позволи износа на оръжието."

Може би двата случая не само си приличат, а са и свързани: много експерти смятат, че „Зиг Зауер“ просто е запълнил вакуума, останал след „Хеклер и Кох“ на пазара. Ралф Вилингер и Карола Хаузотер настояват за по-силен и системен контрол на германския износ на ръчно стрелково оръжие, даже и за забрана на износа.

 

Станете почитател на Класа