Демонстрациите в САЩ

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат: смъртта на Джордж Флойд била постановка. Властите били прекъснали комуникационните средства в столицата. На разни хора се плащало да бъдат „професионални анархисти“.

Това разпалва подозрителност и разделение в момент, когато страната е залята от историческа вълна от гняв след предизвиканата от бял полицай смърт на 46-годишен чернокож на 25 май в Минеаполис.

Подобни твърдения, много от които имат за цел да компрометират демонстрантите, създават опасност да разширят още повече пропастта между поддръжниците на протестите и техните противници, както и между протестиращите и силите на реда.

Събитията, които в момента разтърсват САЩ, са изключително уязвими към манипулации в социалните мрежи, заяви Емерсън Брукинг, който работи по темата на дезинформацията в лаборатория на Атлантическия съвет.

„Всяка политическа криза е податлива на дезинформация. Заплахата е още по-висока, когато кризата протича бързо, когато е белязана от насилие или когато засяга изключително болезнен социален проблем. В смъртта на Джордж Флойд и последвалите протести имаме и трите“, добави той.

„Делегитимиране на демонстрантите“

Джордж Флойд почина, докато беше окован в белезници, проснат по корем, след като полицай натискаше врата му с коляно в продължение на дълги минути. Той беше обвинен, че е използвал фалшива банкнота от 20 долара, за да си купи цигари.

Американци излязоха по улиците на всичките 50 щата, за да протестират срещу смъртта му на митинги, които в повечето случаи бяха мирни, макар и в някои градове да имаше и мародерства, палежи и вандализъм. Тогава президентът Доналд Тръмп заплаши да повика армията, за да сложи край на размириците.

„Повечето лъжливи информации, на които попаднах, имаха за цел да делегитимират демонстрантите“, каза Брукинг. „С измисляне на разни неща, с изваждането на случки от контекста им или с насочване на прожекторите върху инциденти с насилие насред демонстрации, които в огромната си част протичат мирно, става възможно за едно правителство да оправдае използването на по-репресивни мерки срещу тях“, добави той.

Един пример за опитите за всяване на разделение: членове на крайнодясната националистична групировка „Айдентити Европа“ твърдяха в Туитър, че са членове на Антифа с акаунта @ANTIFA_US и насърчиха „другарите да отидат в жилищните райони, в белите квартали и да си вземат обратно това, което е наше“. Скрийншотове на този туит след това бяха разпространени във Фейсбук.

Потребители във Фейсбук също така писаха, че смъртта на Джордж Флойд била постановка и дори че той си е жив, въпреки публикуването на доклада от аутопсията му.

„Координирана операция“

Във Фейсбук бяха разпространени и снимки на фалшива листовка за набиране на „Професионални Анархисти“, като документът е лъжливо представен като свързан с местен клон на Демократическата партия и фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос. Последният е любима мишена на конспиративни теории сред консерваторите. С хаштага #DCBlackout пък беше пусната лъжлива информация за прекъсване на комуникациите във Вашингтон на 1 юни.

Алекс Енглър, който изследва въздействията на изкуствения интелект в института Брукингс, посочи, че лъжливата информация за комуникациите е била подета „от стотици съмнителни акаунти в една видимо координирана операция“. „Това доведе до стотици хиляди туитове и изложи милиони души на тази конспиративна теория“, каза той.

Разпространението на такива лъжливи новини може да навреди на усилията на демонстрантите, смята Енглър. „Демонстрантите имат легитимни поводи за недоволство и посланието им е ефикасно, когато е почтено разпространявано. Когато това послание е замъглено от твърдения, които се оказват неверни, като с #DCBlackout, колебаещите се хора може да обърнат гръб“ на движението, каза той.

Брукинг е съгласен с това. Дезинформацията „няма политически цвят и вреди на всички. В този конкретен случай обаче тя вреди повече на демонстрантите, защото те са зависими от подкрепата на населението, а тази подкрепа може да се подкопае от лъжливите информации“, каза той.

 

У. Г. Дънлоп, Франс прес

 

Станете почитател на Класа