«Великата космическа държава»

Crew Dragon бе наречен нискорентабилно такси.

 

"Великата космическа държава" САЩ за първи път полетя в космоса: Но там вече я чакаха космонавтите на Русия

Независимо от голямата радост на Илон Мъск и ръководството на САЩ от пуска на собствената им ракета до МКС с двама астронавти, обикновените американци не споделят общия възторг.

Хвалебствените статии вече плъзнаха из много популярни СМИ. Например, Fox News нарече САЩ «велика космическа държава», но хората не разбират в какво по-точно се заключава това величие.

Журналистите детайлно описват пуска на Crew Dragon, отбелязвайки, че цялата страна наблюдава този паметен миг с «велико вълнение».

След леката похвала Fox News без да се срамува нарече полета на кораба на Илон Мъск «триумфален и вълнуващ преломен момент в удивителната история на американските космически изследвания».

Тук вече всеки здравомислещ човек започва сериозно да се газира.

Толкова красиви епитети, че дори започваш да се питаш следното: да не би да гледаш реклама за нов вид здравословно готвеща тенджера…

Триумфален, преломен момент, удивителна история — какво евтина пропаганда.

Сладникава — за необразовани. Исках да кажа за дебили. Защото да не си запознат с постиженията на СССР и Русия в сферата на космоса, това означава, че си 100-процентов дебил.

Но като цяло може да се разбере радостта на американското ръководство и на самия Илон Мъск.

Първите много искаха да се похвалят пред руснаците, а вторият — спечели си слава и пари.

Независимо от това, обикновените американци не се радват особено на това «триумфално събитие».

Ако се прочетат коментарите в социалните мрежи, с право може да се реши, че радостта от пуска на рекетата е твърде преувеличена.

Например, ползвателите пишат, че Crew Dragon — това е нискорентабилно такси, чийто полет коства огромни пари, много повече от тези, които Америка плащаше на Русия за транспортирането с руски ракети.

Много обикновени американци не възприеха възторга на пропагандата, припомняйки, че руснаците вече 60 години летят в космоса.

Затова няма нищо величествено и триумфално в това, че САЩ успяха най-накрая да изпратят астронавти в космоса без помощта на Москва.

«Полетяха американците за първи път в космоса, а в МКС ги посрещнаха руснаците».

Триумфално!

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа